Elolvadt a VšZP adóssága

Elolvadt a VšZP adóssága

Egy év alatt sikerült kezelni az Általános Egészségbiztosító 2016-ban kibukott hatalmas adósságállományát. A tavalyi évet a biztosító 35 millió eurós nyereséggel zárta, ami a szintén az adósságok csökkentésére megy.

Várhatóan hamarosan befejezi a 2016-ban kidolgozott, és tavaly megvalósított konszolidációs tervet az Általános Egészségbiztosító (VšZP), a tavalyi évet ugyanis nyereséggel zárta. A 35 millió eurót a 2016 előtt keletkezett tartozásainak a törlesztésére, illetve az alaptőke emelésére fordítja. „Amennyiben független könyvvizsgáló is megerősíti a gazdasági eredményünket, kérni fogjuk a konszolidáció megszüntetését” – tájékoztatott tegnap Miroslav Kočan, az egészségbiztosító igazgatója.

Hírdetés

A biztosító auditált gazdasági eredménye 2016-ban 112 millió euró veszteség volt, az intézmény teljes tartozása megközelítette a 200 millió eurót, miközben a 2017-es évben 117 millió euró veszteséggel számoltak. Kočan elismerte, hogy a tervekhez képest rendkívül jó gazdasági eredmény nemcsak a konszolidációs tervnek köszönhető, de hozzájárult a rendkívül jó gazdasági környezet is. „Nem fogom letagadni, hogy az eredményhez hozzájárult a gazdaságilag aktív biztosítottak járulékainak emelkedése és az állam év végi hozzájárulása is” – jelentette ki tegnap az igazgató.

A biztosítónak még így is hiányzik a kiegyensúlyozott működéséhez 45 millió euró, amit valószínűleg megkap majd a kormánytól – alaptőke-emelés formájában.

Kočan szerint a nyereséget úgy sikerült elérni, hogy a betegellátást nem korlátozták. Tavaly erre maga Robert Fico kötelezte Kočant, a Facebookra is feltett reklámízű videóban a megszorítások megszüntetését követelte a meglepett igazgatótól.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »