Elölrõl kezdõdik a Zilahi Református Wesselényi Kollégium visszaszolgáltatási pere

A legfelsőbb bĂ­rĂłsĂĄg hatĂĄrozata alapjĂĄn első fokon kezdődik Ăşjra a Zilahi ReformĂĄtus WesselĂŠnyi KollĂŠgium visszaszolgĂĄltatĂĄsi pere – kĂśzĂślte kedden a KirĂĄlyhĂĄgĂłmellĂŠki ReformĂĄtus EgyhĂĄzkerĂźlet (KREK).

A CsĹąry IstvĂĄn pĂźspĂśk ĂŠs Bara Lajos főgondnok ĂĄltal jegyzett kĂśzlemĂŠny felidĂŠzte: a KREK 2003-ban igĂŠnyelte vissza a patinĂĄs zilahi iskolaĂŠpĂźletet, melyet a kommunista romĂĄn ĂĄllam a reformĂĄtus egyhĂĄztĂłl vett el 1948-ban. A bukaresti restitĂşciĂłs bizottsĂĄg azonban “vĂŠlt vagy valĂłs hiĂĄnyossĂĄgokra hivatkozva” elutasĂ­totta az iskolaĂŠpĂźlet visszaszolgĂĄltatĂĄsĂĄt.

Az elutasító határozatot az egyházkerület megtámadta a Kolozsvári Táblabíróságon, de első fokon elveszítette a pert. Fellebbezését a legfelsőbb bíróság tárgyalta.

A KREK kĂśzĂślte: “hosszĂş pereskedĂŠs utĂĄn, mĂŠltatlan tĂĄmadĂĄsok kereszttĂźzĂŠben” a Legfelsőbb ÍtĂŠlő ĂŠs SemmĂ­tőszĂŠk az elmĂşlt hĂŠten elfogadta az egyhĂĄz fellebbezĂŠsĂŠt, ĂŠs az igĂŠnyt “mintegy elismerve” hatĂĄlyon kĂ­vĂźl helyezte az első fokĂş Ă­tĂŠletet, ĂŠs az Ăźgyet visszakĂźldte ĂşjratĂĄrgyalĂĄsra.

“A 2019. oktĂłber 18-ĂĄn hozott dĂśntĂŠs visszaadhatja bizalmunkat RomĂĄnia gyengĂŠlkedő igazsĂĄgszolgĂĄltatĂĄsĂĄnak felĂŠpĂźlĂŠsĂŠben. ÖrĂśmmel zĂĄrnĂĄnk peres ĂźgyĂźnket hazai testĂźlet előtt, semhogy eurĂłpai tĂśrvĂŠnyszĂŠkek előtt folytassuk kĂźzdelmĂźnket” – ĂĄll az egyhĂĄzkerĂźlet kĂśzlemĂŠnyĂŠben.

A KREK rĂĄgalomnak nevezte ĂŠs visszautasĂ­totta azokat az ĂĄllĂ­tĂĄsokat, hogy veszni hagyja a tĂśrtĂŠnelmi tanintĂŠzmĂŠnyt, ĂŠs inkĂĄbb Ăşj iskolĂĄt ĂŠpĂ­t Zilahon.

“Amikor visszakapjuk jogos tulajdonunkat – az ősi Zilahi ReformĂĄtus WesselĂŠnyi KollĂŠgiumot – a lelakott ĂĄllapotĂş ĂŠpĂźletet hatalmas ĂĄldozattal rendbe tesszĂźk, ĂŠs a lehető legrĂśvidebb időn belĂźl ismĂŠt a reformĂĄtus szellemĹą nevelĂŠs szolgĂĄlatĂĄba ĂĄllĂ­tjuk” – ĂĄll a kĂśzlemĂŠnyben.

Hírdetés

Bara Lajos egyházkerületi főgondnok, aki egyben a Zilahi Református Wesselényi Kollégium igazgatói tisztségét is betölti, az MTI-nek elmondta: a közleményben arra utaltak, hogy az egyházkerület a közelmúltban több mint félhektáros területet vásárolt Zilah központi részén, amelyre pályázati forrásokból szeretne iskolát építeni.

Az új iskola alapkőletételét november 8-ra tűzték ki. Hozzátette: a mostani ítélet nem változtat az iskolaépítési terveken, mert a régi kollégium ügyében újabb, elnyúló pereskedésre számítanak, és ha sikerül visszaszerezni a régi iskolát, akkor is a törvény értelmében el kell fogadniuk, hogy még tíz évig a Silvania Főgimnázium működik az épületben. A Szilágy megye legrangosabb iskolájának tartott főgimnázium felső tagozatán magyar tannyelvű osztályok is működnek.

Bara Lajos azt is megemlĂ­tette, hogy a Zilahi ReformĂĄtus WesselĂŠnyi KollĂŠgium az elmĂşlt ĂŠvekben egy olyan ĂŠpĂźletben mĹąkĂśdĂśtt, mely jelenleg teljes felĂşjĂ­tĂĄs alatt ĂĄll, Ă­gy az intĂŠzmĂŠnyt a felĂşjĂ­tĂĄs idejĂŠre hĂĄromfelĂŠ kellett szĂŠtkĂśltĂśztetni.

Amint az igazgatĂł felidĂŠzte, az erdĂŠlyi reformĂĄtus kollĂŠgiumok kĂśzĂźl a zilahi az egyedĂźli, melynek mindeddig nem szolgĂĄltattĂĄk vissza az ĂŠpĂźleteit.

Hozzátette: a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot a restitúció után visszaállamosították ugyan, de annyival mégis kedvezőbb a helyzete, hogy magyar iskola működik az épületben. A Zilahi Református Wesselényi Kollégiumnak szimbolikus értéket ad, hogy 1892 és 1896 között ebben az intézményben tanult és érettségizett Ady Endre.

A visszaigĂŠnyelt patinĂĄs iskolaĂŠpĂźlet mĂĄr Ady tanulmĂĄnyai utĂĄn, 1904 ĂŠs 1906 kĂśzĂśtt ĂŠpĂźlt. (mti)

A nyitĂłkĂŠpen a Zilahi ReformĂĄtus WesselĂŠnyi KollĂŠgiumot ĂĄbrĂĄzolĂł kĂŠpeslap. ForrĂĄs: blogger.hu


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »