Előléptették a részegen balesetező főfogyasztóvédőt

Előléptették a részegen balesetező főfogyasztóvédőt

Felfelé buktatták: a hat megyét ellenőrző, brassói székhelyű központi regionális fogyasztóvédelmi főfelügyelőség élére nevezték ki a „székely ízek” kapcsán hírhedtté vált Gheorghe-Mircea Diacon Kovászna megyei főfogyasztóvédőt.

A tisztségviselő tavaly augusztus 25-én erősen ittas állapotban balesetet okozott Rétyen. Lapunk kérdésére, miszerint megfordult-e a fejében, hogy lemondjon, visszakérdezett: minek?! A tény, hogy előléptették, azt jelzi, hogy jól végzi munkáját, elégedettek vele – fűzte hozzá.

Még nem zárták le, folyamatban van Gheorghe-Mircea Diacon ügyének kivizsgálása – mondta el érdeklődésünkre Claudia Brandiu, a sepsiszentgyörgyi ügyészség szóvivője. Mint ismert, tavaly augusztusban a Réty Községi Napok alatt a protokollsátorban való italozás után Diacon részegen ült kocsiba, és az állami rendőrség községi őrsének épp arra járőröző munkatársai szeme láttára belehajtott egy parkoló kocsiba. Alkoholszondába fújatták, a műszer 1,2 mg/l szesztartalmat mutatott. Tapasztalat szerint a kifújt levegőben a mg/l-ben mért alkoholtartalom hozzávetőlegesen a vérben ezrelékben kimutatott érték fele.

A bűncselekmény küszöbértéke 0,8 ezrelék. Ez alatt az ittas vezetés szabálysértésnek minősül, fölötte már bűncselekményszámba megy, és egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Diacon esetében a vérben mért alkoholszint mintegy 2,4 ezreléknyi lehetett, tehát a bűncselekmény küszöbértékének mintegy háromszorosa. A pontos értéket azonban sem a rendőrség, sem az ügyészség nem közölte. További érdeklődésünkre az ügyészségi szóvivő elmondta, amíg az ügyet nem zárják le, a gyanúsított gépkocsivezetési joga felfüggesztve marad.

Diacont megkérdeztük, hogy áll a részegen való vezetésének ügye, azt válaszolta: nem tud semmiről semmit, őt senki nem értesítette. Időközben viszont Diacont előléptették. A Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Szeben és Fehér megyét felölelő központi regionális fogyasztóvédelmi főfelügyelőség vezetőjét, Claudiu Sorin Susanut a Temesvár székhelyű nyugati regionális fogyasztóvédelmi főfelügyelőség élére helyezték át. A megüresedett helyre léptették elő időlegesen Diacont. Susanut korábban kizárta soraiból a kormányzó Szociáldemokrata Párt, mivel nyílt konfliktusba keveredett a szervezet megyei elnökével – sajtóhírek szerint áthelyezése is ennek tudható be.

Diacon viselt dolgairól többször írtunk lapunkban. Korábban rendőr volt. A Kovászna megyei főkapitányság alkalmazottjaként a fogda felügyeletével bízták meg. 1992-ben egy fogva tartott nő nemi erőszak vádjával tett feljelentést ellene. Emiatt távoznia kellett a rendőrségtől. Aztán a polgárőrségtől a munkatörvénykönyv 130-as cikkelye első bekezdésének i) pontjával felbontották munkaszerződését – magyarán kirúgták –, mert részegen többször kiviselte magát, belekötött kollégáiba. Aztán a Szociáldemokrata Párt elődje, a Társadalmi Demokrácia Romániai Pártja megyei irodája foglalkoztatta. Később eltűnt az országból, állítása szerint Spanyolországban „megalapozta anyagi biztonságát”. Vagyonnyilatkozatában 7 (hét) lakás szerepel a nevén, egyet adományként kapott, hatot megvásárolt.

Hírdetés

Spanyolországból hazatérve Codrin Munteanu prefektus kabinetjében kapott tanácsadói állást, majd politikai hátszéllel megyei főfogyasztóvédő lett. Büszkén mesélt tetteiről, többek között arról, hogy megbírságolták azokat a taxisokat, akik autójukra SIC-matricát ragasztottak. Aztán közleményben tudatta, hogy egy székelyudvarhelyi cég a megyében „székely ízű” terméket forgalmaz, lejárt szavatosságú árut találtak nála, és megbírságolták. Az ügy kapcsán a Marosvásárhelyi Rádió érdeklődésére Diacon kifejtette, hogy nem létezik „székely íz”, egy élelmiszer édes, keserű vagy savanyú lehet.

Arra a kérdésre, hogy valamely termék jelmondataként használható-e a székelyekre vonatkozó megnevezés, Diacon úgy reagált: „manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, lehet, hogy majd megjelenik a székely WC vagy székely temető is”. Az MTI hírügynökség tudósítójának érdeklődésére úgy reagált: „Ön, gondolom, kóstolt már székelyt, és tudja, hogy milyen a székely íz.” Ugyanakkor nem kívánt reagálni arra, hogy az egyik áruházlánc „román ízek” feliratú termékcsaládot forgalmaz.

Arról is írtunk, miként zavarta meg Diacon az Árkoson zajló, helybeli, szentivánlaborfalvi és megyeszékhelyi rászoruló vallásórás gyerekek számára szervezett unitárius egyházi tábort. A felügyelő egy munkatársával, négy rendőr biztosítása mellett érkezett meg az unitárius kultúrotthonban és közösségi házban zajló táborba, ahol a gyerekek igen megriadtak, a táborvezető azon csodálkozott, hogy mit keres jótékonysági egyházi magántáborban, ahol az ételt nem pénzért osztják, hanem adományokból gyűjtötték össze, és ingyen adagolják. A fogyasz­tóvédő megbírságolt egy sepsiszentgyörgyi fánksütőt, mert egy feljelentés szerint az elárusító nem tudott románul és nem szolgálta ki a románul hozzá fordulókat. Egyszerűen, a feljelentés alapján, anélkül, hogy utánajártak volna, kirótták a bírságot, miközben csak annyi történt: meg kellett várni, amíg a tészta megkel, addig nem lehetett sütni.

A fogyasztóvédelmi hivatal két munkatársa nyugdíjba vonulásukkor megvendégelték a kollégákat. A Park vendéglőben tartott eszem-iszom után hárman – Mircea Diacon vezetett – a hivatali kocsival a Lukoil benzinkút melletti vendéglőbe mentek az italozást folytatni. Ott negyedik asztaltárssal egészültek ki. Diacon hivatali tisztségével kérkedve kért megkülönböztető kiszolgálást, és kisajátította a zenekart: csak román nótákat húzhattak. Ennek kapcsán incidens keletkezett, s a dulakodásban betört a főfogyasztóvédő orra.

A sorozatos botrányokra reagált a helyi magyar politikum is.

Olyan személyek vezetnek állami intézményeket, jelesül a háromszéki fogyasztóvédelmi hivatalt, akik alkalmatlanok és méltatlanok a köztisztségre, és közösség elleni izgatást kreáltak és táplálnak, ami bűncselekménynek számít – nyilatkozta korábban Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, a fogyasztóvédő leváltását kérve.

Benkő Erika és Kulcsár-Terza József háromszéki parlamenti képviselő is kérte Mircea Diacon leváltását, mondva, a nemzeti kisebbségekkel szembeni visszaélésekkel vezeti hivatalát. Számos alkalommal túllépett hatáskörén, a magyar közösség tagjai ellen irányuló fenyegető és megfélemlítő intézkedései már rég elérték közösségünk ingerküszöbét, fogalmaztak.

Diacon pontosan egy hónapja, december 18-a óta tölti be a regionális főfogyasztóvédői tisztséget. Tegnap megkérdeztük, megfordult-e a fejében, hogy lemondjon. Vissza­kérdezett: melyik tisztségéről, a megyeiről vagy a regionálisról? Előbb a megyeiről, és ha már arról nem mondott le, akkor a regionálisról, válaszoltuk. Minek?! – kérdezett vissza. A tény, hogy előléptették, azt jelzi, jól végzi munkáját, elégedettek vele – tette hozzá Diacon.

Szekeres Attila / Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »