Előleghez juthatnak a gazdák

Október 17-étől, azaz mától elkezdi a 2016-os mezőgazdasági támogatások előlegeinek kifizetését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) – mondta Gyuricza Csaba, az MVH elnöke. Minden eddiginél több, összesen 11 jogcímre fizetnek előleget.

Az idei előlegek kifizetésénél újdonság, hogy idén a kistermelői támogatásra illetve a fiatal gazdák támogatására jogosultak is részesülhetnek az előrehozott kifizetésekből. Magyarország azon kevés uniós tagállam közé tartozik, amely már az első lehetséges teljesítési napon elindítja a gazdák számára az előlegfizetést. Ennek érdekében az MVH mindent megtett, a minisztérium mellett a hivatal munkatársai is rendkívül feszített tempóban dolgoztak – hívta fel a figyelmet az elnök.

Az MVH elnökétől megtudtuk, hogy Magyarország él a legfeljebb 70 százalékos előlegfizetés lehetőségével. Hazánk e tekintetben is élenjáró, rajtunk kívül csak 9 tagállam fizet ilyen arányban, de a túlnyomó többségük is csak egy-két jogcímre. (Az előlegek elméleti maximuma a teljes összeg 70 százaléka.) A jogosult kérelmezők – az ellenőrzési bonyodalmakkal nem terhelt esetekben – jellemzően a teljes kifizetés körülbelül 50-60 százalékára számíthatnak előlegként.

Az MVH a közvetlen támogatások közül a következő támogatások esetében fizeti előleget: egységes területalapú támogatás (SAPS), zöldítés, kistermelők támogatása, fiatal gazdálkodók támogatása, tejhasznú tehéntartás támogatás, hízottbika-tartás támogatás, anyajuh tartás támogatás. Az átmeneti nemzeti támogatások közül előlegfizetés történik az átmeneti nemzeti anyajuhtartás támogatás, a termeléstől elválasztott tej átmeneti nemzeti támogatás, a termeléstől elválasztott hízottbika átmeneti nemzeti támogatás, a termeléstől elválasztott szarvasmarha extenzifikáció átmeneti nemzeti támogatás esetében.

Magyarország a gazdálkodók érdekében az idén bevezette az előzetes ellenőrzés intézményét, amely lehetőséget teremtett a hibás vagy hiányzó dokumentumokkal beadott kérelmek szankciómentes javítására. Ennek is köszönhető, hogy az idei évben több volt a hibátlan, illetve pontosabb kérelem, amely hozzájárul, hogy többen kaphassanak a lehető legkorábban támogatást. Előleg fizetésére ugyanis csak azokban a támogatási ügyekben van lehetőség, ahol az ellenőrzések befejeződtek – hívta fel a figyelmet Gyuricza Csaba.

Jó hír, hogy Magyarország él az Európai Bizottság enyhítő-egyszerűsítő intézkedéseinek lehetőségével a szankciók tekintetében is. Ennek megfelelően az idei évtől bizonyos típusú hibás igénylésekre enyhébb szankciókat alkalmazunk. Az előlegek kifizetése a SAPS utalásával kezdődik a mai napon és – az ellenőrzések ütemében – több részletben november 30-ig tart. Október 18-ától az MVH a zöldítés előlegeit kezdi el fizetni. Minden támogatás esetében az előlegek fizetése november 30-áig folyamatos. Jó, ha számítanak a gazdálkodók arra, hogy a támogatásokat az MVH több részletben fizeti ki. Az uniós szabályozás értelmében az MVH a kifizetéseket jogcímenként külön utalja a jogosultak számlájára. Így például a SAPS és a Zöldítés előlegét is külön-külön kapják. Az előlegek folyósítására november végéig van lehetőség. Azt követően, egészen jövő év közepéig tartanak a rész- majd pedig a végkifizetések – ezek is az ellenőrzések függvényében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »