Előhúzták Amerikában a női kártyát

Előhúzták Amerikában a női kártyát

KITEKINTŐ – Hillary Clinton történelmet írhat novemberben, ha ő lesz az Egyesült Államok első elnöknője. Ez a lehetőség nem maradt észrevétlen várható republikánus riválisa, Donald Trump számára sem. Trump támadást indított; „női kártyáról” beszél.

woman for huilllery_b

A republikánusok valószínűsíthető elnökjelöltje szerint a demokrata párti Hillary Clinton „csak” annak köszönheti sikereit, hogy nő. „Ha Hillary Clinton férfi volna, szerintem a voksok alig öt százalékát kapná” – fogalmazott nemrég a New York-i milliárdos, aki korábban kifejezetten baráti kapcsolatban volt a Clinton házaspárral.

Hillary Clinton azonnal válaszolt: „ha a női kártya azt jelenti, hogy harcolok a nők egészségbiztosításáért, fizetett szülési szabadságáért és a férfiakkal egyenlő bérükért, akkor igen, benne vagyok a játékban”. Trump tromfolt: Clinton „még egy városi tanácsnok pozícióját sem kapná meg, ha nem volna nő” – mondta az NBC televízió egyik reggeli műsorában.

A nők visszavágnak

A republikánus színekben az elnökjelöltségért küzdő ingatlanmágnás immár nem egyszer hozakodott elő a „női kártyával”, sőt egyik alkalommal azt találta mondani, hogy Hillary Clintont a női szavazók nem is kedvelik. A nők eközben – elsősorban természetesen Hillary Clinton hívei és támogatói – nem késlekednek „nőgyűlölőnek” bélyegezni Trumpot.

A Nők Országos Szervezetének New York-i szóvivője, Emily Hockett egymás után adja a nyilatkozatokat, s mindig hangsúlyozza, hogy Clinton annak ellenére jutott előre a pályáján, hogy nő. „Sokkal alkalmasabb, mint férfi vetélytársai az elnökjelöltségért folyó küzdelemben, s mégis, a megjelenését és a hangfekvését kritizálják, miközben ilyen és hasonló szexista bírálatokkal a férfi politikusoknak nem kell szembenézniük” – szögezte le egyik interjújában Hockett.

A Nők Országos Szervezete a napokban médiakampányt is indított Hillary Clinton mellett. A fősodorhoz tartozó médiában és a közösségi portálokon azt népszerűsítik, hogy mi mindent tett Hillary Clinton az elmúlt évtizedekben a nők érdekében. Gloria Steinem, az amerikai feminista mozgalom egykori élharcosa és a liberális feminista lap, a Ms. Magazine társalapítója ugyan nem kedveli Hillary Clintont, s mint nyilvánosságra hozta, nem is akar rá szavazni, de Trump „trollkodása” megszólalásra késztette őt. A Trumpot „Barbi baba hajúnak” és „zselatinmaszkosnak” nevező feminista veterán erősen ostorozta az elnökjelölt-aspiránst, és arra szólította fel nőtársait, hogy most már ideje egységesen fellépni a politikus ellen, s ugyanúgy sértegetni őt, ahogyan ő sértegeti a nőket.

Nem mindenki gondolja így

Steinem buzdításával sem mindenki ért egyet. Az amerikai nőtársadalom egyik része – természetszerűleg a Trumpot támogató tábor – nem veszi sértésnek az ingatlanmágnás megnyilvánulásait. Ezek a nők nem figyelnek a fősodorhoz tartozó médiában megjelenő véleményekre, vagy ha mégis, akkor egyetlen kézlegyintéssel jelentékteleneknek minősítik a kommentárokat. Lynette Villano pennsylvaniai republikánus küldött a napokban egy konzervatív rádiós talk-showban arról beszélt, hogy környezetében a Trumpot támogató nőket fontosabb dolgok érdeklik: például az, hogy mit mond az elnökjelöltségre pályázó milliárdos a gazdaságról vagy a nemzetbiztonságról.

Szerveződnek a Trumpot támogató hölgyek az internetes térben is: a magát „Trump Babáknak” nevező laza szerveződés az egyik népszerű mikroblogoldalon teszi közzé rendszeresen az üzletembert támogató nézeteit, s újabban már nem „csak” Hillary Clintont támadja, hanem Ted Cruz texasi szenátort, Trump pártbéli vetélytársát is. Cruz ugyanis – noha még korántsem nyerte el a republikánus elnökjelöltséget, de – alelnökjelöltet mutatott be, méghozzá egy üzletasszonyt: Carly Fiorinát, a Hewlett-Packard volt elnök-vezérigazgatóját. „Mit akar bizonyítani Ted Cruz ezzel az alelnökjelölttel? Ráadásul egy többszörösen kudarcot vallott üzletasszonnyal!” – csomagolták kérdésbe bírálatukat a Trump Babák.

S abban igazuk is van, hogy Carly Fiorina kudarcot vallott a Hewlett-Packardnál és a politikában egyaránt. A világ legnagyobb IT-vállalatánál ugyanis finoman “megkérték”, hogy távozzon, és sikertelenül próbálkozott a politikával is, mert pár évvel ezelőtt indult Kaliforniában a szenátusi választásokon, és abszolút sikertelen lett, most pedig az elnökjelöltséget pályázta meg, de miután egyetlen előválasztást sem nyert, sőt, rendre az utolsó helyeken végzett, már jó ideje feladni kényszerült ezt a küzdelmet is. Viszont éppen ezért rá legalább nem mondhatja Donald Trump, hogy a „női kártyát” játssza ki.

Nem biztos, hogy nőre szavaz a nő

A CBS televízió április végén készített közvélemény-kutatása szerint a megkérdezett nők 58 százaléka Hillary Clintont támogatja, s a női szavazók 69 százalékának kedvezőtlen a véleménye Donald Trumpról. Kathleen Dolan, a madisoni Wisconsin Egyetem politikatudományi tanszékének vezetője mindazonáltal arra hívta fel a figyelmet a napokban az amerikai közszolgálati rádióban, hogy a nők – kevés kivételtől eltekintve – nem azért kedvelik jobban Hillary Clintont, mert nő, hanem mert a politikájával azonosulnak. „Nincs bizonyíték arra, hogy a nők félretennék pártpreferenciáikat csak azért, hogy nőre szavazzanak” – hangsúlyozta a kutatónő.

Járai Judit/ MTI


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »