Elodázták a minimálbér-emelést a szociáldemokraták, az új kormány dönt a legkisebb garantált fizetésekről

Elodázták a minimálbér-emelést a szociáldemokraták, az új kormány dönt a legkisebb garantált fizetésekről

Az új kormányra marad a minimálbér emelése, miután a Dăncilă-kabinet határozott ígéretei ellenére sem fogadta el az egy hete közvitára bocsátott határozattervezetet. Ludovic Orban azt mondja, miután egyeztetnek a szakszervezetek és a munkáltatói szervezetek képviselőivel, sürgősen elfogadják a kormányhatározatot a minimálbér 2020-as szintjéről.
Ígéretei ellenére letett a minimálbér kormányhatározattal történő emeléséről a román kormány. Viorica Dăncilă, a parlament által bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott kabinet miniszterelnöke a hétfői kormányülés első felében leszögezte, csupán halasztásról van szó, nem mondtak le az intézkedésről, azonban még egyeztetniük kell a társadalmi partnerekkel.

„Meggyőződésem, hogy az embereket korrekt módon meg kell fizetni a munkájukért. A PSD-kormányzás következetesen emelte a minimálbért. Megtettük a szükséges intézkedéseket, hogy jövőre 2262 lejre, a felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállalók esetében pedig 2620 lejre nőjön a minimálbér. Ma (hétfőn – szerk. megj.) délután találkozom a munkáltatók és a szakszervezetek képviselőivel” – részletezte Dăncilă. Emlékeztetett egyúttal, hogy a vonatkozó kormányhatározat-tervezet készen áll, de utalt arra is, hogy ennek elfogadása már a következő kormányra marad. A munkaügyi minisztérium múlt szerdán tette közzé a minimálbér emeléséről szóló határozattervezetet.

Hírdetés

A dokumentum értelmében 2020. január elsejétől a jelenlegi 2080 lejről 2262 lejre nő a havi bruttó minimálbér, a felsőfokú végzettséggel és legalább egyéves munkaviszonnyal rendelkező munkavállalók esetében pedig 2620 lejre emelkedik a kormány által garantált legkisebb fizetés.

Közben valóságos politikai adok-kapok alakult ki a témában, Ludovic Orban kijelölt kormányfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke ugyanis leszögezte, az ügyvivő kormánynak nem áll jogában ebben a témában kormányhatározatot elfogadnia. A hétvégén azt is közölte, hogy amennyiben a leköszönő Dăncilă-kabinet határozatot fogad el az országos minimálbér emeléséről, kabinetje módosítani fogja azt a kormányhatározatot.

Úgy tűnik viszont, hogy magát a minimálbér-emelést nem ellenzi. A parlament két házához elküldött, a PNL-kormányzás prioritásait tartalmazó levélben szerepel a minimálbér 2020-as szintjének meghatározása a 2019-es évi költségvetés-kiigazítás és a 2020-as évi állami büdzsé kidolgozása mellett. A dokumentum szerint ugyanakkor a liberálisok a minimálbér megállapítását megelőzően egyeztetni akarnak majd a munkáltatók és a szakszervezetek képviselőivel, ezt követően pedig sürgősen elfogadják a vonatkozó kormányhatározatot.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »