Élőben követhető az interneten Rembrandt mesterművének restaurálása

Élőben követhető az interneten Rembrandt mesterművének restaurálása

Rembrandt halálának 350. évfordulóján alaposan átvizsgálják és restaurálják leghíresebb festményét, az Éjjeli őrjáratot, a projekt hétfőn vette kezdetét. Az amszterdami Rijksmuseumban a szakértők a legújabb technikákkal vizsgálják meg a műalkotást, fotózzák és restaurálják, ráadásul a közönség előtt.

Ez a festmény legátfogóbb vizsgálati és restaurálási projektje” – mondta Taco Dibbits, az évente több mint kétmillió látogatót fogadó Rijksmuseum igazgatója. Ebben a képtárban őrzik a világ legnagyobb Rembrandt-gyűjteményét.

Az Éjjeli őrjárat Rembrandt van Rijn (1606-1669) mesterműve. A festő 1642-ben kapott megbízást arra, hogy bemutassa a Frans Banning Cocq kapitány vezette amszterdami polgárőrséget.

A restaurálási munkálatokat nem laborban végzik, hanem a múzeum Ehrengalerie nevű termében, ahol a gyűjtemény fő alkotásait állítják ki. A 17 négyzetméteres képet kiveszik a keretből és egy speciálisan elkészített festőállványra helyezik. E köré egy üvegtermet építettek, ahol a szakértők dolgozhatnak.

Hírdetés

A legújabb technikákkal, szkennerekkel, lézerekkel és mikroszkópokkal vizsgálják meg az alkotást. Több ezernyi, nagy felbontású képet készítenek róla. Ennek a szakasznak a végén elképzelhetetlen mennyiségű, több terabájtnyi információ fog rendelkezésre állni. Ezeknek az adatoknak az elemzése alapján fogják restaurálni a képet – közölte az intézmény.

A festmény stabil állapotban van, néhány helyen azonban elmosódtak a színek és az öregedés más jelentős nyomai is láthatóak. A kép jobb alsó területén lévő kutyát például egy fehéres réteg borítja.

A munkálatokat élőben az interneten is figyelemmel lehet követni.

Az Éjjeli őrjáratot legutóbb 1976-ban restaurálták az után, hogy egy pszichésen beteg férfi késsel kárt tett az alkotásban.

Egyelőre nem tudni, mennyi időre lesz szükség a munkához, a költségeket hárommillió euróra (973 millió forintra) becsülik. A Rijksmuseum és a Rembrandt-szakértők remélik, hogy a kutatással több információt szerezhetnek a kép keletkezésének körülményeiről és a Rembrandt által használt színpigmentekről.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »