Előbb-utóbb elfogynak a buszsofőrök

A Fideszből hiányzik annak felismerése, hogy ha nem lesz béremelés, előbb-utóbb elfogynak a buszsofőrök, és nem lesz normális vidéki közösségi közlekedés – mondta Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője a meghirdetett Volán sztrájk, és a kormányzati hallgatás kapcsán.

A párt munkavállalói érdekvédelmi munkacsoportjának vezetője szerint az urizáló kormányzatot, a helikopterrel repkedő ficsúrokat nem nagyon zavarja az ellehetetlenülő vidéki közlekedés, ám választ kellene adnia arra a kérdésre: mi lesz azokkal a vidéki polgárokkal, azokkal a nyugdíjasokkal, akik a kórházakba, diákokkal, akik az iskolába és a munkavállalókkal, akik a munkahelyükre szeretnének időben eljutni – tette fel a kérdés Ander.

Szerint veszélybe kerül a mobilitási garancia, amely az utolsó szalmaszálat jelenti a leszakadó, és hátrányokkal küszködő régiókkal számára, ugyanis normális közlekedés nélkül nem lesz gazdasági fejlődés és gyengül a társadalmi kohézió.

Ander szerint nincs körültekintő, előrelátó, felelősségteljes közlekedéspolitika. Példaként hozta a mintegy 550 milliárd forintból felújítani tervezett a Budapest-Belgrád vasútvonalat, miközben ennek az összegnek a töredékéből rendezhetni lehetne például az autóbuszos ágazat dolgozóinak bérkövetelését, és évekre biztosítani lehetne azt a közlekedést, ami nélkül a perifériára szorított vidéki Magyarország még mélyebbre fog süllyedni – mondta a képviselő.

Nincs párbeszéd

Sem közlekedéspolitikai, szakmai kérdésekről, sem a munkavállalókat érintő kérdésekről nem hajlandó párbeszédet folytatni a kormány – folytatta a politikus – így többek között a korkedvezményes nyugdíjakról, a töredékidőkről, a buszvezetők körében óriási fluktuációról, az őket érintő elvándorlásról, és persze a munkavállalók jogos igényeiről: a bérkövetelésről sem hajlandóak beszélni – emlékeztetett Ander.

Mint ismert, a munkavállalói érdekképviseletek három év alatt 50 százalékos béremelést szeretnének elérni, ám a kormány most is időhúzásra rendezkedett be. Emiatt október végén már Volán-sztrájkra is készülni lehet.

Ander szerint nem csoda, hogy a munkavállalók kezében nem marad más eszköz, mint a munkabeszüntetés. Emlékeztetett: bár a Fidesz jelentősen csökkentette a munkavállalói jogokat, még ezt a sztrájkjogot is próbálják kétségbe vonni, hiszen a szakszervezetek még mindig nem kaptak választ, hogy ez a munkabeszüntetés jogos lesz-e, vagy nem (erről a bíróságnak kell dönteni – a szerk.)

Hangsúlyozta: a Jobbik teljes támogatásáról biztosítja a munkavállalókat és a szakszervezeteket.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »