Előadás a mesterséges intelligenciáról, az emberi gondolkodás gépi megvalósításáról

Előadás a mesterséges intelligenciáról, az emberi gondolkodás gépi megvalósításáról

A mesterséges intelligencia tudománytörténetéről, mindennapjainkban való alkalmazásáról szólt Végh Péter előadása az ipolysági Menora Saag Centrum Artis épületében. Az ismeretterjesztő előadást a XVIII. Ipoly Menti Találkozások rendezvénysorozat részeként szervezték meg.

Mint a bevezetőben Pásztor Péter, az Ipolyság Város Pecsétje Alapítvány kuratóriumi tagja elmondta: az előadó a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Automatizálási Intézetének nyugállományú egyetemi oktatója, aki hosszú éveken keresztül tanította a mesterséges intelligencia alapjait. Hozzátette, Végh előadóként először jelent meg az Ipoly menti városban, azonban digitális képzőművészeti kompozícióit már tavaly nyáron bemutatta az Ipolysági Szalon csoportos tárlaton.

Az előadás bevezetőjeként a kivetítővásznon megjelenő mesterséges robot, egy avatar köszöntötte a volt zsinagóga épületében összegyűlt hallgatóságot.

Mindennek az alapja egyfajta időutazás, mely segít annak megértésében, hogy miként fejlődött  a műszaki és a tudományos világ az elmúlt évszázadokban – hangzott el.

Kifejtette: „A földtörténeti és az embertörténeti korszakok mind egyfajta fejlődési ívet mutatnak. A történelmi korokban a tudomány és a technika sokáig külön fejlődött. A mesterséges intelligencia mindezek összefonódásának az eredménye.”

A mesterséges intelligencia kifejlesztésének célja az emberi intelligencia gépi megvalósítása – szögezte le az előadó. Továbbiakban a felvázolta azokat a tudományterületeket, melyek nélkülözhetetlenek a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez. Bemutatta az alkalmazás sokszínűségét.

Hírdetés

Számos esetben az emberi erő pótlására alkalmazzák olyan területeken, amelyek feltételei nem alkalmasak az emberi szervezet számára. Ide tartozik az űrkutatás, avagy a Föld belső rétegeinek vizsgálata. Talán az egészségügy alkalmazza a leghatékonyabban a mesterséges intelligenciát – véli az előadó. Mint felsorolta, műtétek levezénylését, végtagprotézisek hatékony működését segíti elő.

Ugyanakkor a mindennapi életvitelünkben is számtalan helyen találkozunk a mesterséges intelligenciával, elég csak a robotporszívóra, avagy önjáró fűnyíróra gondolni.

Végh Péter érintette a komplex tudomány erkölcsi szegmensét is a humanoid robotok kapcsán. Ismertette Sophia, az emberkinézetű robot „életét”, aki Szaud-Arábiában állampolgárságot kapott.

Az esemény kötetlen beszélgetéssel ért véget.

Az Ipolyság Város Pecsétje Alapítvány az idei esztendőben a 2021-es évhez hasonlóan az egész nyári időszakot felölelő több programból álló eseményfolyammal készül az Ipoly Menti Találkozások részeként.  A megvalósuló programok közt szerepel kiállításmegnyitó, koncert, színházi előadás is.

(PP/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »