Elő a szánkót, húsz centi hó jön!

Az ország nagy részén éjjeltől már jelentős mennyiségű, többfelé 15-20 milliméter körüli csapadék várható. Holnap eleinte még sokfelé eshet, majd délután folyamán északnyugat felől ezt egyre nagyobb területen havas eső, később havazás váltja fel. Azonban az Északi-középhegység tágabb környezetében mindvégig havazásra számíthatunk, így ott már holnap éjfélig jelentősebb mennyiség, nagyobb területen 10-15, de helyenként akár 20 centiméter hóra is lehet számítani – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Emellett nagyobb mennyiségű hó hullhat a Dél-Dunántúlon és Duna-Tisza közének középső területein is, itt 10, helyenként 15 cm körüli hóra kell számítani.

Ónos esőtől csúszhatnak az utak

A hó mellett akadályozhatja a közlekedést az ónos eső is, pénteken a hajnali óráktól ugyanis kora délelőttig a Dunántúl északkeleti megyéiben, a Duna-Tisza közén és az Alföld déli részein előfordulhat ónos eső, bár az előrejelzés szerint ez várhatóan 1 mm alatti marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken mínusz 2 és plusz 4 fok között alakul majd.

A hidegérzetre azonban az erős szél is ráerősít majd, holnap az éjjeli órákban ugyanis az északnyugati megyékben a déli szelet viharos, akár 70 km/h körüli széllökések kísérhetik. Így még hidegebbnek tűnhet majd az estére egyébként várható mínusz 5 és plusz 1 fok között hőmérséklet.

Távolodó hidegfront?

Az előrejelzés szerint a hétvégére már távolodóban lesz a hidegfront, bár szombaton napközben még elszórtan lehet havazás, havas eső. Északon és keleten pedig végig felhős marad az ég, és időnként megerősödik a szél is. A leghidegebb órákban mínusz 5 és 0 fok között, napközben mínusz 2 és plusz 2 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnapra viszont már az ország nagy részén kisüt a nap, és csak elvétve eshet a hó. A hétvégén jelentős mennyiségű friss hóréteg már nem várható, szombat hajnalig leesik a csapadék zöme – közölte a meteorológiai szolgálat. A minimumhőmérséklet általában mínusz 9 és mínusz 3 fok között valószínű, de a derült, hóval borított, illetve szélvédett tájakon mínusz 10 foknál hidegebb is lehet.

Romániát fojtogatja a havazásA múlt pénteki kiadós havazás után szerda estétől megállás nélkül esik a térségben, a meteorológusok a legmagasabb fokú riasztást adták ki tizenegy megyére, valamint Bukarestre, öt megyében pedig hóátfúvásokra figyelmeztettek. A helyzetet nehezíti, hogy az elmúlt napok rendkívül hideg időjárása miatt a pénteki hó nem olvadt el, így a most lehullott nagy mennyiségű friss hó rárakódott. Bukarestben szerdán reggel számos utcán a gyalogosok nem tudtak közlekedni a járdán, mivel térdig ért az eltakarítatlan hó, így kénytelenek voltak az autók mellett, az úttest szélén haladni. A belügyi minisztérium összesítése szerint a hatóságok szerda reggelig mintegy ezer embert menekítettek ki hóban elakadt gépkocsikból. Huszonöt országúton nem lehet közlekedni egyes szakaszokon, illetve korlátozott a forgalom több mint nyolcvan megyei úton.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »