Elnökválasztási kampánya dokumentumainak közzétételére szólította fel Kiskát Fico

POZSONY. A törvény által megengedett határok felett költött köztársasági elnöki kampányára Andrej Kiska – vette elő ismételten a témát Robert Fico miniszterelnök, aki ezért felszólította Kiskát, hogy a 2014-es kampányával kapcsolatos minden egyes dokumentumot tegyen közzé. „Mert számos gyanú merült fel" – mondta Fico a TA3 hírtelevízió vasárnapi műsorában.

Ha ennek a felszólításnak Andrej Kiska köztársasági elnök nem tesz eleget, akkor Robert Fico miniszterelnök meglátása szerint a gyanú árnya vetül az ügyre, amivel Fico szerint a legfőbb közjogi méltóságok adóügyeivel kapcsolatos vita bontakozik majd ki. Fico nem zárja ki, hogy mindez egy törvény formájában is megoldható lenne, mert mint vélekedett, a közvéleménynek jogában áll tisztában lennie a legfőbb közjogi méltóságok adóügyeivel. A kormányfő szeretné, ha kampányuk finanszírozásáról visszamenőleg is számot kellene adniuk.

Hírdetés

Fico állítja, hogy éppen a legfőbb közjogi méltóságoknak kellene azzal számolnia, hogy az adótitok intézménye ne vonatkozzék rájuk. „S mindez nem csupán az államfőt érinti majd, hanem a miniszterelnököt és a házelnököt is” – mondta Fico, aki szerint meg kell találni a törvényes módját annak, hogy miként deríthető ki, hogy a legfőbb közjogi méltóságok adócsalást követtek-e el, valamint hogy tanúsítottak-e tevékeny megbánást, s ha igen, hány alkalommal.

„Ezzel a lépéssel csak azt kívánjuk elérni, hogy a következő államfőválasztás tiszta legyen” – mondta a kormánykoalíciós Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke, majd megismételte, hogy nem kíván elindulni a köztársasági elnöki posztért. Fico ugyanis úgy véli, míg „2014 márciusában másoknak kerékpárja volt, addig Kiska biciklijét motor is hajtotta”.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »