Elnöki kegyelmet kapott egy balesetet okozó férfi

Elnöki kegyelmet kapott egy balesetet okozó férfi

Zuzana Čaputová államfő elnöki kegyelemben részesített egy 44 éves férfit, J. H.-t, aki 2015-ben gondatlanságból balesetet okozott. A kegyelmi kérelem elbírálása során a jogi aspektusok mellett figyelembe vette az elítélt kritikus szociális és családi helyzetét is. Erről Martin Strižinec, az államfő szóvivője tájékoztatott hétfőn.

A férfit 2019-ben jogerősen elítélték. Testi sértés miatt három hónap feltételest kapott, egy év próbaidővel. Az elítéltet két évre eltiltották a járművezetéstől is. Az államfő a kegyelemgyakorlással mindkét büntetést eltörölte.

Az elítélt 2015-ben gondatlanságból balesetet okozott. Nem adott előnyt egy szembejövő gépkocsinak, miközben balra tért. Az elnöki hivatal rámutatott, hogy a baleset egyik résztvevője sem halt meg, és súlyos sérülést sem szenvedett senki. Az elítélt férfi nem fogyasztott alkoholt. J. H. büntetlen előéletű volt. A járművezetői kártyájában csak három szabálysértés szerepelt, mindhárom gyorshajtással függött össze.

Hírdetés

A férfi sofőrként dolgozott egy futárszolgálatnál. Azzal, hogy bevonták a jogosítványát, veszélybe került az állása. Ha pedig elveszítette volna az állását, azonnal vissza kellett volna fizetnie a lakáshitelt, amelyet a munkáltató üzleti partnere nyújtott neki.

Az elítélt élettársa, akivel közösen nevelnek egy hatéves fiút, rokkantnyugdíjas. Onkológiai betegségben szenved, gyakran szorul kezelésre. Anyagilag a családjuk támogatja őket.

Az államfő az alkotmánnyal összhangban gyakorolt kegyelmet.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »