Elnéptelenedő templomok helyett online térben erősíthetjük a hitünket

Elnéptelenedő templomok helyett online térben erősíthetjük a hitünket

Az október 15-étől érvényes szigorított szabályozások korlátozzák az egyházi szertartások megtartását. Elmaradnak a nyilvános szentmisék és istentiszteletek. A lelki vezetők különféle módokon juttatják el a hívekhez Isten igéjét.

Számos plébánia, kihasználva a modern technika kínálta lehetőségeket, a különféle elektronikus platformokon tette lehetővé a vasárnapi alkalmakat átélését. A felvidéki származású Balga Zotán vezette Prágai Magyar Katolikus Plébánia vasárnap délelőtti miséjét élőben közvetítette a plébánia közösségi oldalán. A mise az alábbi linken visszanézhető.

Herdics György címzetes apát szintén fontosnak tartja az Isten igéjének továbbítását a jelenlegi helyzetben. Az apát úr szombaton este celebrált online misét, mely az alábbi linken tekinthető meg. A mai napon szintén celebrált online misét, ez itt nézhető meg.

Az online miseközvetítéshez csatlakozott a komáromi katolikus közösség is. A Kiss Róbert kanonok által celebrált szentmise itt látható.

Hírdetés

Antala Éva, a Nagyölvedi Református Egyházközség lelkésze, a Barsi Református Egyházmegye espereshelyettese az egyházközség közösségi oldalán kifejtette: „Az állami rendelet értelmében október 15-től hatnál több személynek tilos gyülekeznie.  Azonban, hogy senki ne maradjon Isten igéje nélkül, a Facebook segítségével fogjuk megszólítani a testvéreket, akik számára pedig ez nem elérhető, azoknak a postaládáikba helyezzük el a vasárnapi igehirdetés szövegét.”  A nagyölvedi református egyházközség hivatalos közösségi oldalán már vasárnap reggel elérhető volt az igehirdetés szövege, mely itt olvasható el. 

Közéjük tartozik az Ipolysági Református Egyházközség lelkésze, Izsmán Jónás is. A lelkipásztor az istentiszteletek mellett egyéb gyülekezeti alkalmakat is megörökít és nyilvánosan elérhetővé teszi azokat a gyülekezet közösségi oldalán, valamint a videómegosztó portálon is. A vasárnapi igehirdetés itt nézhető meg.

A sajtógömöri evangélikus imaközösség szintén online térbe költözött, Lóczy Tibor tartotta az igei szolgálatot, mely itt nézhető meg.

Mindamellett akadnak olyan közösségek is, melyek az érvényben lévő gyülekezési tiltást figyelembe véve, hat főig engedélyezett közösségi rendezvényként tartják az egyházi szertartásokat.

A Pátria Rádió szintén segíti a hit gyakorlását. Mostantól minden vasárnap 8.05 órai kezdettel katolikus szentmisét, illetve 11.05 órai kezdettel istentiszteletet közvetít az éteren keresztül.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »