Elnapolt Széchenyi-szoborállítás Szatmárnémetiben

Elnapolt Széchenyi-szoborállítás Szatmárnémetiben

A bürokrácia miatt el kellett halasztani Széchenyi István szobrának a felállítását Szatmárnémetiben – adta hírül a Szatmári Friss Újság. 

kep2noszfu43-225x300_b(illusztráció: Szatmári Friss Újság)A szoborállítást kezdeményező Identitás Alapítvány szeptember 21-én, a legnagyobb magyar születésének 225. évfordulója alkalmából szerette volna a szoboravatót megtartani a megyeszékhelyen, az ezzel járó papírmunka miatt azonban az eseményt biztosan elhalasztják.

Mint kiderült, a köztérre kerülő műemlékek bukaresti bizottságának, illetve a szintén fővárosi műemlék-engedélyeztetési bizottságnak a jóváhagyására is szükség van. Ráadásul jogszabályok értelmében a víz-, az áram- és a gázszolgáltatónak is tudomásul kell vennie, hogy új szobor kerül a régi főtéri parkba.

A Főtér hírportál szerint hasonló okok miatt késik Rhédey Lajos szobrának a felállítása is Nagyváradon, melyet a kezdeményezők a gróf által a városnak adományozott parkba helyeznének ki.

Nem tetszik a Lidl az ortodoxoknak

Nehezményezi az ortodox egyház Szatmárnémetiben, hogy a Lidl szupermarketet építene az ortodox katedrális közelében. A Szatmár.ro hírportál szerint az egyház képviselői felháborítónak tartják, hogy az új áruházat ráadásul a katedrálisnak háttal építenék meg a közzétett tervek szerint. Kereskényi Gábor polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, tárgyalni hívja a Lidl és a helyi ortodox egyházközség képviselőit, az önkormányzat azonban nem fogja megakadályozni az áruház megépítését. A szóban forgó területet egyébként az áruházlánc már megvásárolta egy helyi lakostól.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »