Elmúlt a veszély, levonult az ár Kelet-Szlovákiában

Elmúlt a veszély, levonult az ár Kelet-Szlovákiában

A legtöbb folyó vízszintje csökken az ország keleti régióiban, az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint feletti vízállást már csak a Latorcán mértek.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet adatai szerint a Latorca vízmagassága tegnap Nagykaposnál 568 centiméter volt, de bő egy héttel ezelőtt még közel egy méterrel magasabban tetőzött a folyó. A Bodrogon hétfőn Bodrogszerdahelynél 634 centimétert mértek, egy hete a folyó vízszintje másfél méterrel volt magasabb. A Bodrogon, ugyanúgy, mint a térség többi folyóján, árvízvédelmi készültség már nincs érvényben. Húsvétkor a sok eső miatt jó pár folyó megáradt, félő volt, hogy egyes területeken komolyabb problémákat is okoz az ár, de a helyzet mostanra mindenhol normalizálódott. A Ronyván Alsómihályinál 63, a Laborcon Iskénél 492, az Ungon Lakárdnál 92 centimétert mértek.

Hírdetés

A Tisza magyarországi felső szakaszán – A Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának adatai szerint – a vízállás mindössze 171 centiméter volt, ez semmilyen készültségi szint elrendelését nem indokolja. Elsőfokú készültség csupán a Bodrogon van, ezen a folyón Sárospataknál 504, Felsőbereckinél pedig 527 centiméteres vízmagasságot mértek. A meleg idő miatt a belvízhelyzet is sokat javult.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »