Elmarasztaltatta hazánkat Strassburggal a TASZ, amiért nem dőlt össze a világ egy állítólagos cigányozás miatt

Elmarasztaltatta hazánkat Strassburggal a TASZ, amiért nem dőlt össze a világ egy állítólagos cigányozás miatt

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szerint egyezménysértő volt a hatóságok eljárása annak a gyöngyöspatai asszonynak az ügyében, akit a Betyársereg egy tagja "durván megfenyegetett" a településen 2011 tavaszán, a járőrözések idején.

2011 márciusában Gyöngyöspatán a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai kezdtek el járőrözni a településen, ezzel "komoly félelmet keltve a helyi roma lakosság körében". Nem sokkal később a Véderő és a Betyársereg tagjai is megjelentek a településen, és jelen volt a rendőrség is, méghozzá nagy erőkkel.

Az eset a HVG tálalásában, egyetlen mondatban a következő: "az egyik szélsőséges szervezet tagja egy roma asszonyt egy fokossal és egy ostorral megfenyegetett és durván lecigányozta".

Az asszony a TASZ jogi segítségével feljelentést tett az állítólagos "gyűlölet-bűncselekmény" miatt. A feljelentés először "elkeveredett", a rendőrség eljárási hibáit utóbb az ügyészség is elismerte, majd fél év múlva elrendelte a nyomozást, de "csak" zaklatás miatt. Végül 2012-ben megszüntették a nyomozást. Ezt követően az asszony a TASZ ügyvédjének segítségével a strassburgi bírósághoz fordult "egyezményes jogainak megsértése miatt".

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2016. április 12-én nyilvánosságra hozott ítéletében megállapította: a magyar állam megsértette a kérelmező magánélet tiszteletben tartásához fűződő jogát azzal, hogy a nyomozásban nem vizsgálta a(z állítólagos) cselekmény rasszista indítékát.

"Az ítélet azért is nagyon fontos, mert kimondja: a bíróság számára az ügy lényege az volt, hogy a kérelmezőt roma származása miatt fenyegették meg, ami szükségszerűen érintette magánszféráját, etnikai identitását" – örvendezett a fejleménynek dr. Jovánovics Eszter, a TASZ Romaprogramjának vezetője.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »