Elmaradt az apokalipszis

Elmaradt a jogállami apokalipszis – mondta a házelnök az ötéves alaptörvény napján a parlamentben. Kövér László szerint az alaptörvény sikeres, bírálói a globalista paradigma jegyében fogalmazzák meg a kritikákat.

Kövér László emlékeztetett: az aláírás előtt az új alkotmány rengeteg kritikát kapott, az aggályok azonban alaptalannak bizonyultak. Szerinte az alaptörvény támogatói hisznek a nemzeti államokban és identitásokban, a külföldi bírálók pedig magyarországi társaikhoz hasonlóan a globalista paradigma jegyében fogalmazzák meg kritikájukat.

„Az alaptörvény ellenzői által jósolt jogállami apokalipszis elmaradt, a jó vagy rossz szándékú aggályokat az alantas félelemkeltés és hisztéria indokoltságát maga az élet cáfolta. Az alaptörvény minden tekintetben betölti rendeltetését. Hatálya alatt demokratikus parlamenti választásra került sor, új kormány alakult, a városok, falvak, megyék is megválasztották elöljáróikat. A politika napi vitáitól független intézmények a jogállami működés biztonságot adó rendjében végzik feladatukat. Az Alkotmánybíróság megsemmisíti az alaptörvény-ellenesnek talált jogszabályokat, az alapvető jogok biztosa felemeli szavát, ha az emberi jogok érvényesülését veszélyeztetve látja, a bíróságok pedig teljes szervezeti és ítélkezési függetlenség mellett a hatalmi ágak különvált működésének megfelelően végzik ítélkező tevékenységüket” – mondta az Országgyűlés elnöke.

Trócsányi: Ez egy talentum

Az alaptörvény élő keret, amely kifejezi a nemzet akaratát – fogalmazott Trócsányi László az alaptörvény életbe lépésének ötödik évfordulóján. Az igazságügy miniszter arról is beszélt, hogy a nemzeti alkotmányos örökség nem múzeumba való, hanem talentum, amelyet gyümölcsöztetnünk kell.

„Öt év nem hosszú idő, mégis alkalmas arra, hogy megálljunk, megnézzük, hogy meddig jutottunk. Tanuljunk a vitákból, a dilemmákra közösen keressük a választ, elemezzük és értékeljük az alaptörvény rendelkezéseit, vizsgáljuk az alkotmányos gyakorlatot, és táplálkozzunk az Alkotmánybíróság alkotmányértelmező és az alkotmányt védelmező esetjogából. Amennyiben ennek eleget tudunk tenni, akkor mondhatjuk, hogy alaptörvényünk tényleg jogrendünk alapja, szövetség a múlt, a jelen és a jövő magyarjai között” – nyilatkozta Trócsányi László.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »