Elmarad a sztájk – Harmadával nő az átlagbér a szociális ágazatban

Elmarad a sztájk – Harmadával nő az átlagbér a szociális ágazatban

Megállapodás született a szociális ágazat szerdai sztrájktárgyalásán, így a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete visszavonja a december 5-ére meghirdetett országos szervezésű sztrájkot.

A kompromisszumos megállapodás egyik alapvetése, hogy 2018 január elsejére az ágazatban az átlagkeresetek a mostanihoz képest 33 százalékkal emelkednek. A szakma gerincét jelentő munkakörökben már jövőre megvalósul a 30 százalék körüli béremelés – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Nyitrai Imre hangsúlyozta, hogy az ágazatban diplomával rendelkezők, illetve hosszabb szolgálati idővel rendelkező munkatársak eláramlását szeretnék megállítani.

Az emelkedés egyik alapja a kormány és a szociális partnerek között létrejött megállapodásnak megfelelő 15, illetve 25 százalékos minimálbér- és bérminimum-emelés, majd 2018-ban további 8, illetve 12 százalékos emelés lesz.

Kilenc milliárd már biztosított

A garantált bérminimum emelkedése nem érint mindenkit az ágazatban, és a megállapodás részét képezi az is, hogy a jövő évi forrásbővítési lehetőség – 9 milliárd forintos többletet már elfogadott a kormányzat az ágazati bérpótlék-emelésre – elsősorban azokra a munkakörökre koncentrál, amelyek esetében nem hatna a garantált bérminimum növekedése.

Az ellátást veszélyeztetné a munkaerőhiány

Az életpályamodell kapcsán az államtitkár megjegyezte az is, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése új helyzetet teremtett, és ebben a helyzetben a szociális partnereik többségének az volt a kérése, hogy először egy bérfelzárkóztatási programmal álljon elő az ágazat, mert a munkaerőhiány egyes területeken “már veszélyeztetné” az ellátás biztonságát.

Nagy valószínűséggel a kormányzat elfogadja ezt a javaslatot, hogy egy erőteljesebb bérfelzárkózása koncentráljanak – fogalmazott Nyitrai Imre, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló többletforrásokat elsősorban a munkaerő megtartására, és a szociális ágazat szakdolgozói bérezésének javítására kívánják fordítani.

Minden érdemi követelést teljesített a kormány

Valamennyi olyan követelést, amit érdeminek és kiemeltnek tartottak a szakszervezetek, a kormány teljesítette. Tehát nincs olyan sztrájkkövetelés, ami kielégítetlen lenne – jelentette ki.

Az ágazatban az átlagkereset most bruttó 175 ezer 232 forint, ez az intézkedéseknek köszönhetően a jövő évben 208 ezer 300 forintra emelkedik.

Nem lesz sztrájk

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke bejelentette: nem tartják meg a december 5-ére meghirdetett sztrájkot, mert – mint mondta – azzal sem tudnának valószínűleg több eredményt elérni.

Előzőleg mintegy 5000 dolgozó jelezte, hogy támogatja a sztrájkot. Ez is jelzi, hogy itt volt az ideje egy komoly bérfelzárkóztatási lépés első részének – tette hozzá Boros Péterné, aki vállalható kompromisszumnak nevezte a megállapodást.

Elmondta, értékelték azt is, hogy a szociális munka napja munkaszüneti nappá nyilvánítására vonatkozó törvényjavaslatot benyújtották.

Boros Péterné közölte, azt érzékelték, hogy a kormányzatnak a korábbi időszakhoz képest jelentős keresetnövelési ígérvénye a szociális ágazatban meglévő feszültséget az MKKSZ sztrájkköveteléséhez képest is jelentősen tudja orvosolni.

Az MKKSZ november 10-én jelentett be országos sztrájkot december 5-ére. A szervezet 30 százalékos keresetnövekedést követel az ágazatban dolgozóknak, valamint azt, hogy november 12-e legyen munkaszüneti nap az ágazatban dolgozók számára.

MTI

The post Elmarad a sztájk – Harmadával nő az átlagbér a szociális ágazatban appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »