Ellopott gondolatokkal korteskednek

Ellopott gondolatokkal korteskednek

A német belpolitika az utóbbi időben hangos a plágiumbotrányoktól.

Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kancellárjelöltje ismét bocsánatkérésre kényszerült, miután kiderült, hogy plagizált egy 2009-ben megjelent könyvében. A másolásra Martin Heidingsfelder plágiumok felderítésére specializálódott szakember világított rá: felfedezte, hogy még Észak-Rajna–Vesztfália integrációs minisztereként a Die Aufstiegsrepublik című migrációról szóló könyvében hivatkozás nélkül vett át részeket Karsten Weitzeneggertől, aki a fenntartható fejlődés témájában tanácsadó.

A plagizált szerző egyébként nem csinált nagy ügyet a dologból. Karsten Weitzenegger Twitter-oldalán először még azon viccelődött,

hogy mikor először hallott az esetről, kapásból letagadta, hogy ilyen butaságot írt volna.

Később a dpa német hírügynökségnek azt nyilatkozta, egy 2008-as bielefeldi migrációs konferencián megfogalmazott gondolatait idézték, de ezek inkább általános ismeretekről szóltak, ezért szerzői jogvédelem alatt sem állnak.

Rövid időn belül ez a második eset, hogy Armin Laschetnek bocsánatot kellett kérnie. Két héttel ezelőtt azután kényszerült magyarázkodása, hogy lencsevégre kapták, amint jókat nevetgél, miközben Frank-Walter Steinmeier német elnök a több tucat életet követelő áradásokról tart tájékoztatót.

Hírdetés

Angela Merkel lehetséges utódja ellen mindenesetre éppen azután időzítették a vádakat, hogy nemrégiben napvilágot látott, kihívója, a Zöldek kancellárjelöltje, Annalena Baerbock is plagizált könyvében. Egy osztrák kutató szúrta ki, hogy a választások előtt kiadott Jetzt – Wie wir unser Land erneuern („Most – Így újítjuk meg országunkat”) hemzseg a hivatkozás nélkül átvett részektől:

A szerző és pártja ugyan eleinte próbálta politikai támadásként beállítani a leleplezést, mondván senki nem kútfőből ír könyvet, és csupán nyilvános forrásokból dolgozott, később azonban elismerte, hogy mégis jobb lett volna, ha rendes lábjegyzeteket használ.

Szerencsére a könyv nem önéletrajzi írás, a politikusnak ugyanis azzal is erősen meggyűlt a baja.

Ennél is súlyosabb, hogy már az adócsalás és korrupció árnyéka is rávetült.

A botrányokat a pártok is megérzik a szeptemberi választások előtt. Miközben a Zöldek májusban még előzték a CDU/CSU pártszövetséget, azóta támogatottságuk jelentősen bezuhant.

A közvélemény-kutatások szerint bárki is lesz Angela Merkel utódja, egyikük sem túl népszerű. Egy a héten készült felmérés szerint Armin Laschetet 17 százalék, Annalena Baerbockot 19 százalék, a szociáldemokraták jelöltjét, Olaf Scholzot 18 százalék látná szívesen a kormány élén, miközben 45 százalék egyiküket sem választaná.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »