Ellenzik a gigamecsetet

Ellenzik a gigamecsetet

A bukaresti óriásmecset terve román politikusok kereszttüzébe került, s borítékolhatóan központi szerepet kap a közelgő helyhatósági választások kampányában. A román főváros főpolgármesteri posztjára eséllyel pályázók közül senki sem adna ki építési engedélyt a kétezer férőhelyes muszlim vallási központnak.

Bár a török és a román hatóságok között már megszületett a megállapodás, a Budapest-Kőbányára elképzelt gigamecset sorsára juthat a Bukarestben létesítendő iszlám központ terve. Múlt heti ankarai látogatásán Klaus Johannis román államfő arról biztosította török kollégáját, a bukaresti önkormányzat nekilátott a projekt engedélyeztetésének, Recep Tayyip Erdogan pedig leszögezte: Ankara a román ellenkezések dacára is meg akarja valósítani elképzelését. Erdogan értesülései megállják a helyüket, a bukaresti óriásmecset – amely Európa egyik legnagyobb muszlim vallási központja lenne – tervét ugyanis már akkor heves tiltakozások övezték, amikor a baloldali Ponta-kormány tavaly 11 ezer négyzetméteres telket bocsátott 49 évre ingyen a romániai muszlim muftiátus számára. A török állam által finanszírozandó létesítmény mecsetet, lelkészi lakást, könyvtárat és szociális központot foglalna magába.

Romániában a 2011-es népszámláláson 65 ezren vallották magukat muzulmán vallásúnak. A Traian Basescu volt jobbközép államfő által nemzetbiztonsági kockázatnak nevezett vallási központ ellen többször rendeztek tiltakozóakciót: az óriásmecset ellenzői tavaly ősszel száz fakeresztet állítottak fel az előzőleg felszentelt bukaresti telken, ahol egy fagyasztott félsertést is elástak.

A Bukarest 1. számú kerületének (ide épülne a mecset) polgármesteri tisztségére a Basescu által vezetett Népi Mozgalom párt színeiben pályázó Eugen Tomac parlamenti képviselő úgy fogalmazott: megválasztása esetén csak akkor engedélyezné a központot, ha erre Moldva XV. században élt törökverő fejedelmétől, Nagy István vajdától kapna jóváhagyást. Hasonló álláspontot képviselnek a júniusi helyhatósági választásokra készülő nagyobb román pártok is, attól tartva, hogy muszlimok tízezrei zarándokolnának a leendő mecsethez. Ludovic Orban, a korábban Johannis vezette jobbközép liberálisok (PNL) főpolgármester-jelöltje kijelentette, ha elnyeri a tisztséget, nem engedélyezné a mecset megépítését. A PNL első alelnöke szerint az alakulat felmérései arról árulkodnak, hogy a főváros lakosságának 75 százaléka elutasítja az iszlám központ megvalósítását. Kifaroltak a terv mögül a román szociáldemokraták (PSD) is, holott arról még az alakulat volt elnöke, Victor Ponta állapodott meg kormányfőként az ankarai vezetéssel. Gabriela Firea szenátor, a párt főpolgármester-jelöltje közölte, megválasztása esetén népszavazást kezdeményezne a bukarestiek körében, és ha a többség nem ért egyet a mecsetépítéssel, a létesítmény nem valósul meg. Egyébként román politikusok azt is kifogásolják, hogy a kétoldalú megállapodás értelmében a nagymecset ellentételezéseként Bukarest mindössze egy ortodox kápolnát létesíthetne Isztambulban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »