Ellenzi az MSZP és a DK az alkotmánymódosítást

A Jobbik támogatja, az MSZP és a DK ellenzi a magyar kormány alkotmánymódosító javaslatát.

w nepszavazas_konzulatus_kolozsvar_bi-1300_b

Az MSZP szerint nem legitim az alaptörvény megváltoztatása, Orbán Viktor és a Fidesz egy érvénytelen népszavazás alapján nem hozhat olyan döntést, amely csaknem 10 millió ember jövőjét befolyásolja. Tóth Bertalan, a párt frakcióvezetője közleményében azt írta, az alaptörvény módosításához sem Orbán Viktor, sem a Fidesz nem kapta meg a választók többségének felhatalmazását, mivel 5 millió ember úgy döntött, hogy nem vesz részt a Fidesz által rendezett népszavazáson. A frakcióvezető közleményében úgy fogalmazott: a diktátorok útjára lép Orbán Viktor és a Fidesz, ha kizárólag a szavazáson résztvevő kisebbség álláspontját veszi figyelembe.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt közölte az MTI-vel, hogy Magyarország biztonsága érdekében kész támogatni egy, a saját javaslatával megegyező tartalmú alaptörvény-módosítást. Értékelése szerint a kormányfő a Jobbik korábbi javaslatát indítványozza. Jelezte továbbá, hogy részt vesznek a Fidesz által kezdeményezett ötpárti egyeztetésen. Gál József, az LMP szóvivője sajtótájékoztatón közölte: a kötelező betelepítési kvóták ellen tartott népszavazás és a miniszterelnök által bejelentett alkotmánymódosítás sem oldja meg a migrációval összefüggő problémákat. Jelezte: konkrét módosítási javaslatról csak a teljes szöveg ismeretében dönthetnek. A Demokratikus Koalíció szerint szembemegy a népakarattal az, aki részt vesz az alaptörvény módosításában.

Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke úgy látja, az érvénytelen és eredménytelen népszavazás üzenete egyértelmű: a magyarok nem adtak Orbánnak felhatalmazást semmiféle jogalkotásra. Molnár Csaba jelezte, ha az alaptörvény-módosítás veszélybe sodorja Magyarország uniós tagságát, „akkor utcára hívjuk a demokratákat, így helyezve nyomást a nemzeti érdekeket eláruló kormányra.”

Orbán Viktor kormányfő kedden közölte: az alaptörvényt négy ponton módosítanák, amelyek között szerepel a többi közt az, hogy „a szabad mozgás és tartózkodás jogával nem rendelkező személyt Magyarországra csak a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelmére, az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban meghozott törvényes határozat alapján lehet betelepíteni”. Tilos a csoportos betelepítés – rögzítenék.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »