Ellenzék: ha Galkót lemondatják, mások is távoznak

Ha a koalíció lemondatja Ľubomír Galkót (SaS) a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBÚ) ellenőrző parlamenti bizottság éléről, tiltakozásképpen az ellenzék többi bizottsági elnöke és alelnöke is lemond – tájékoztatatta a TASR hírügynökséget kedden Natália Blahová, az SaS frakciójának vezetője.

Hozzátette: az SaS, az OĽaNO és a Sme rodina képviselői így fejeznék ki egyet nem értésüket a koalíció hatalmi lépésével. Hogy Galko lemondatására valóban sor kerül-e, Blahová nem tudta megmondani, de állítólag utaltak rá a képviselői grémium ülésén.

A parlamenti képviselők a szerdai ülésen foglalkoznak Ľubomír Galko (SaS) volt védelmi miniszter állítólagos visszaéléseivel a Katonai Védelmi Hírszerzéssel (VOS) összefüggésben.

Ezt a programpontot Peter Šuca (Smer-SD) indítványozta kedden a koalíció nevében. A 93 képviselő által támogatott javaslat értelmében a téma szerdán, február 14-én délután 14.00 órakor kerül napirendre.

Hírdetés

A parlament múlt héten rendkívüli ülésen tárgyalta a szlovák hadsereg korszerűsítését, melynek során többször is felmerültek Galko állítólagos túlkapásai a minisztériumnál.

Ľubomír Galko (SaS) volt védelmi miniszter kész a képviselők elé állni szerdán, hogy védekezzen és megválaszoljon minden kérdést, ami a Katonai Védelmi Hírszerzéssel (VOS) való állítólagos visszaéléseket illeti. Galko ezt kedden jelentette ki újságírók előtt, hozzátéve: minden olyan információt közölni fog, ami nem titkosított.

Az ellenzéki politikus ugyanakkor úgy véli, hogy a koalíció csupán azért foglalkozik ezzel a hétéves üggyel, hogy elterelje a figyelmet a saját botrányairól.  Nem ért egyet azzal az érvvel sem, hogy a lehallgató készülékek elhelyezését a bíróság hamis és félrevezető információk alapján hagyta jóvá. Galko hangsúlyozta: amíg nem születik bírásági ítélet az ellenkezőjéről, hiszi, hogy a katonai hírszerzéssel nem éltek vissza.

„Kulcsfontosságú az a tény, hogy a lehallgatásokat a bíróság jóváhagyásával hajtották végre. Ha azok jogszerűségét valaki kétségbe akarja vonni, a bíróságon tegye meg” – üzente Galko.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »