Ellenzék: Ez minden, csak nem Orbán győzelme

A DK a miniszterelnök bukását ünnepli, a Jobbik szerint az önkéntes kvóta a kötelező előszobája. A Liberálisok szerint messze még a megoldás.

A Jobbik szerint egyáltalán nem lehet áttörésként értékelni az uniós csúcson született megállapodást. Mint írták, elképesztőnek tartjuk, hogy egyes kormánypárti vezetők már lényegesen megengedőbbek az önkéntes szétosztási mechanizmusokkal szemben. A párt leszögezte: szerinte nincs jó vagy rossz kvóta, az önkéntes kvótát a kötelező kvóta előszobájaként értékelik, mely hozzájárul Európa idegen kultúrával történő elárasztásához, „Magyarország egy idegenekkel teli Európában pedig előbb-utóbb célponttá válik”.

Ezért a párt felszólította a kormányzatot, mindenképp tartsa meg a Jobbik által felvetett és végül magáévá tett kvótaügyi népszavazást oly módon, hogy kiterjeszti annak kérdését a kötelező kvótán túl annak „minden mutációjára, beleértve a visszatoloncolásokat is”.

Véget kell vetni a háborúnak

Távol még a megoldás a Liberálisok szerint is, bár az MLP üdvözölte a megállapodást, és hozzátette, fontos, hogy a március 7-i elvi nyilatkozathoz képest az EU számára vállalhatóbb feltételek mellett született meg az egyezség. Mint írták, az is fontos, hogy a megállapodás lényegi része – a szabálytalan úton érkező menekültek visszaküldése – nagyon rövid határidőn belül, már vasárnaptól kezdődően életbe lép. Ha a felek tartják magukat az alkuhoz, azzal a menekültválságot az EU számára kezelhető keretek közé tereli. Ugyanakkor a végleges megoldás csak akkor következik be, ha az EU erőfeszítéseinek köszönhetően is véget ér a szíriai polgárháború és nemzetközi ellenőrzés mellett átfogó rendezésre kerül sor a térségben.

Vége az uszításnak

A DK szerint az Európai Unió és Törökország közötti megállapodással a közös európai menekültpolitika megoldást talált a menekültügyi krízisre, az EU jól döntött, ma megbukott a tagállami különmegoldásokat szorgalmazó orbáni politika és győzött a DK által is mindig képviselt közös európai menekültpolitika – írták, hozzátéve: Orbán vesztett, de a magyarok és az európaiak nyertek a megállapodással. Mint közölték, „mától Orbánnak nem lesz lehetősége arra, hogy a menekültügyi hisztériakeltéssel takarja el kormányzásának kudarcait, az egészségügy és az oktatás összeomlását. Mostantól nem lehet uszítani kormányzás helyett”. Emellett, mivel a DK szerint a közös európai megoldás megszületésével végleg okafogyottá vált az „eredetileg is hazug” kvótaügyi népszavazás is, ezért felszólították Orbán Viktort, hogy álljon el tervétől és vonja vissza a kvótákról szóló népszavazását.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »