Ellentmondásosan ítélik meg a közös valutát Szlovákiában – főleg a fiatalok hoznák vissza a koronát

Ellentmondásosan ítélik meg a közös valutát Szlovákiában – főleg a fiatalok hoznák vissza a koronát

Vasárnap volt az euró bevezetésének 10 évfordulója. Pontosabban: 2008. július 8-án rögzítették a szlovák korona árfolyamát az euróhoz. Hivatalosan a közös valuta 2009. január 1-jével került forgalomba, és ettől a pillanattól vált az Eurozóna tagjává. A szlovák korona euróhoz való kötése a valutaspekulációk megakadályozására szolgált.

2009 júniusának végéig maradhatott a szlovák korona forgalomban. Hasonló forgatókönyvvel számolt akkor még Csehország is, ám, mint kiderült, nyugati szomszédunk végül nem vezette be a közös valutát.

A Hospodárske Noviny internetes kiadásának mai cikke arra kereste a választ, hogy mennyire volt kifizetődő az euró az elmúlt tíz évben, illetve, milyen tanulságokkal szolgált a szlovákiai euró bevezetése Csehország számára? Ezzel kapcsolatban a szlovák gazdasági lap a TopFex vezető elemzőjét, Peter Bukovot kérdezte:

fogalmazott a szakértő.

Vegyes fogadtatás

Márpedig a szlovák lakosság elég ellentmondásosan ítéli meg az eurót. A TopFex által, tavaly év végén végzett közvélemény-kutatás szerint a szlovákiai lakosság 70 százalék elégedett az euróval, ennek ellenére több mint 50 százalékuk inkább visszahozná a koronát. A leginkább a fiatal, 30 év alatti korosztály hozná vezetné vissza az ország saját valutáját. Érdekes módon a legidősebbek (61 év felett) között ragaszkodnak legtöbben az uniós valutához.

Hírdetés

Az euró legnagyobb előnyének a szlovákiaiak azt tartják, hogy külföldön járva sok országban nem szükséges pénzt váltani, és hogy könnyebben felmérik a külföldi árszínvonalat. A legnagyobb hátrányaként vagy veszélyeként azt jelölték meg, hogy más eurozónás országok adósságainak terheit is viselni kell miatta.

A magasabb iskolai végzettséggel rendelkező válaszadók érvei között szerepel az is, hogy az euró felvételével nő az ország diplomáciai súja az Európai Unióban.

magyarázza Bukov.

Másrészről a gyakorlat azt is megmutatta, hogy az euróövezet monetáris politikáját szinte kizárólag a nagy államok, Franciaország és Németország határozza meg, miközben minden egyes tagállam, amely bevezette az eurót, lemondott szuverenitása egy fontos részéről. A saját pénznem hiánya pedig súlyos problémákat is okozhat adott körülmények között. Példaként említhetnék Olaszországot. További részletek ezzel kapcsolatban alábbi cikkünkben olvasható.

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »