Ellentmondásos nyilatkozatok a Népszabadság-ügyben

Ellentmondásos nyilatkozatok a Népszabadság-ügyben

A Mediaworks kedd esti tájékoztatása szerint a Népszabadság főszerkesztője lemondta a lehetséges akvizícióról aznapra a kiadóval tervezett megbeszélést, ugyanakkor megtartották az első egyeztetést a munkavállalói érdekképviseletekkel.

murandnep_bMurányi András, a Népszabadság főszerkesztője (fotó: Blikk)

„A Mediaworks sajnálattal vette tudomásul, hogy a Népszabadság főszerkesztője által a lap potenciális akvizíciója kapcsán kezdeményezett, mai napra tervezett megbeszélést a főszerkesztő röviddel a tárgyalás megkezdése előtt lemondta. A szerkesztőség részéről újabb időpontjavaslat nem érkezett” – olvasható a Mediaworksnek az MTI-hez eljuttatott közleményében.
Hozzátették: a Mediaworks és annak tulajdonosa továbbra is nyitott a lap jövőjét érintő egyeztetésekre, „ezért reméljük, hogy a szerkesztőség képviselői hamarosan újra tárgyalóasztalhoz ülnek, és konstruktív javaslataikkal segítik a lap megújításának kidolgozását”.

„A mai napon megtörtént az első egyeztetés a lap jövőjével kapcsolatban a munkavállalói érdekképviseletekkel is, és a felek megállapodtak a konzultáció folytatásának módjában” – írták.

Murányi András, a Népszabadság főszerkesztője minderre úgy reagált, a szerkesztőség „meglepetéssel értesült a Mediaworks közleményéről”, mert kedden a cég vezetőségével és tulajdonosával tudatta: a tárgyalások megkezdésének szükséges feltétele, hogy rendezzék a lap bizonytalanságban tartott munkavállalóinak helyzetét.

Hangsúlyozta: az ajánlat kiküldésekor a szerkesztőség nem tudott a Népszabadság védjegyeire bejegyzett jelzálogról, s jelezte, a tárgyalás alapfeltétele az is, hogy a Mediaworks ismertesse, eladás esetén milyen módon tudja tehermentesíteni a védjegyeket. A szerkesztőség hétfőn kifejezte vételi szándékát a lapra, egy euróért, amire a Mediaworks úgy reagált: elkötelezettek a nyílt és jóhiszemű tárgyalások mellett.

Kiállnak a lap mellett az RMDSZ liberálisai

Nyilatkozatban állt ki a Népszabadság mellett az RMDSZ Szabadelvű Köre. A Szabadelvű Kör vezetősége állásfoglalásban ítéli el a Népszabadság napilap, a Népszabadság Online és internetes archívumának egyik napról a másikra történő leállítását, és kifejezi szolidarítását a lap újságíróival, munkatársaival szemben. A Fosztó László elnök, Bognár Zoltán és Eckstein-Kovács Péter alelnökök által aláírt állásfogalalásban felhívják a figyelmet: egy ellenzéki lap hirtelen megszüntetése bármely országra rossz fényt vetne, különösen abban az esetben, „amikor az egyik legnagyobb presztízsű országos lapról van szó, amely az elmúlt hetekben a kormánypártok számára kényelmetlen cikkeket közölt, legutóbbi évét nyereségesen zárta, és amelynek archívumát is szokatlan hirtelenséggel tették elérhetetlenné”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »