Ellehetetlenült a Cross-Inergy gázkereskedése

Ellehetetlenült a Cross-Inergy gázkereskedése

Az NKM Zrt.-t jelölte ki az energiahivatal azon gázvásárlók kiszolgálására, amelyeket kereskedőjük, a Cross-Inergy Zrt. egyelőre nem tud ellátni.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kilencven napra felfüggesztette a Cross-Inergy Zrt. földgázkereskedelmi engedélyét. Az indulónap október 25. a záró pedig 2019. január 23., a fordulópont mindkét esetben reggel 6 óra.

A társaság pénzügyi helyzetében ugyanis olyan változás állt be, ami miatt az 2018. október 18-án 6 órától nem tudja gázzal folyamatosan ellátni a vevőit.

Hírdetés

Magyarázata szerint ennek két oka van: hiányzik az előre finanszírozandó földgáz fedezetéül szolgáló banki finanszírozás, felhasználók pedig nem, vagy nem megfelelő időben fizetnek. Bár a Cross-Inergy a közelmúltban több egyeztetést is lefolytatott más kereskedőkkel, hogy ellássák az ügyfeleit, de megbeszélései az ellehetetlenülési nyilatkozat benyújtásáig eredménytelenek voltak.

A hivatalnak ilyen esetben az a kötelessége, hogy az ellátatlanná vált felhasználónak új, úgynevezett végső menedékes kereskedőt jelöljön ki. Ez tegnap délután megtörtént, a végső menedékes gázkereskedő az NKM Földgázszolgáltató Zrt. lett. Ha egyébként a Cross-Inergy idő közben földgázhoz jut,

akkor e gázt fel kell kínálnia a MEKH által kijelölt kereskedőnek, a neki átadott ügyfelei ellátására.

A nagymarosi székhelyű társaságnak tavaly még 2,7 milliárd forintos árbevétele és 2,5 milliós adózott eredménye volt. Tavaly június óta a budapesti KMES-Energetikai Kft. a kizárólagos tulajdonosa. A KMES-t két nagymarosi magánszemély, és két, még bejegyzés alatt álló zsirai magánszemély (vélhetőleg házaspár) ellenőrzi.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »