Elköltött a kormány 4,5 milliárdot a Seuso-kincsekre, majd gyorsan titkosították 30 évre a vásárlást

Elköltött a kormány 4,5 milliárdot a Seuso-kincsekre, majd gyorsan titkosították 30 évre a vásárlást

A Magyar Nemzet azt szerette volna kideríteni, hogy ügyvédként kik és mekkora illetményért vettek részt a 4. században készült dísztárgyegyüttes visszavásárlásáról szóló tárgyalásokon. A hét tétel visszavásárlása, mintegy 15 millió euróba, nagyságrendileg 4,5 milliárd forintba került. Ezért fél évvel ezelőtt közérdekűadat-igényléssel fordultak a tárcához.

A Miniszterelnökség azonban megtagadta a lapnak az információk kiadását. Közölték: a kormány jelenleg is tárgyalásokat folytat, hogy a 15 darabból álló, késő ókori műkincsegyüttes hiányzó darabjai is Magyarországra kerüljenek. Álláspontjuk szerint jelentősen rontaná pozícióikat és esélyeiket, ha a korábbi vagy a folyamatban lévő tárgyalások bárminemű részletéről tájékoztatnák a nyilvánosságot.

A lap azonban nem nyugodott bele a válaszba, mivel közpénzek felhasználásáról van szó, a Magyar Nemzet a Fővárosi Törvényszékhez fordult az ügyben, azt kérve, kötelezze a tárcát a kért adatok kiadására. A bíróságon derült ki, a kért iratok minősített adatnak számítanak. Ezek kiadása pedig bűncselekmény, tehét a kérést nem teljesítették.

A római leletegyüttes egy részét két éve szerezte vissza a kormány, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban már 2013-ban minősítette a visszavásárlás adatait. Méghozzá harminc évre, így leghamarabb 2043-ban kerülhetnek nyilvánosságra az adatok.

A Seuso-kincsek darabjait az 1970-es évek közepén találta meg Sümegh József, a Fejér megyei kőszárhegyi kőbánya kisegítő munkása. Ma sem tudni, pontosan hol bukkant a felbecsülhetetlen értékű késő római kori ezüst tárgyegyüttesre, pedig ez az információ létfontosságú volna a kincs magyarországi eredetének bizonyításához és a még külföldön lévő darabok visszaszerzéséhez. A férfit később meggyilkolták, bár ezt az akkori hatóságok öngyilkosságnak állították be.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »