Elkobozná az adósok jogosítványát a hatóság

Elkobozná az adósok jogosítványát a hatóság

Egy új törvénymódosításnak köszönhetően megfoszthatnák jogosítványuktól az adótartozásukat nem rendezőket. A tervezetet június végéig lehet véleményezni, januártól lépne életbe a módosítás.

Ha valaki nem tesz eleget az adófizetési kötelezettségének, ma arra számíthat, hogy a Pénzügyőrség a béréből levonja az adóhátralékot. A jövő év elejétől az adóhátralékot felhalmozókat új eszközzel veheti rá a fizetésre az adóhatóság: elveheti a jogosítványukat. Ez derül ki abból a törvénymódosításból, amelyet a múlt héten terjesztettek be véleményezésre. A pénzügyminisztérium ezzel a módszerrel igyekszik csökkenteni az adótartozók számát. 

Hírdetés

A pénzügyi tárca közölte, az új módosítás csak az adótartozó, természetes személyekre vonatkozik. A javaslat egyéb részleteket nem tartalmaz, de azt a minisztérium is elismerte, hogy a pontos feltételeket és kritériumokat ki kell dolgozni. A részletek ismerete nélkül még nem lehet tudni, hogy a törvénymódosítás hány személyt érintene. Nem ismert, milyen összegű adóhátralék esetén vehetik majd el valaki jogosítványát. Jelenleg, a hatályos törvény értelmében 170 euró alatti összegnél nem lehet adóvégrehajtást alkalmazni. Nem teljesen előzmény nélküli ez a megközelítés a szlovákiai jogrendszerben. Tíz éve – a HZDS képviselőinek a javaslatára – fogadták el azt a törvénymódosítást, melynek értelmében a tartásdíjat nem fizetők jogosítványát vehetik el. Tíz éve a módosítás beterjesztői azzal érveltek, hogy ha valakinek van pénze üzemanyagra, akkor a tartásdíjat is meg tudja fizetni. 

A törvénymódosítás kapcsán éles vitára lehet számítani, mivel nem egyértelmű, hogy milyen mértékben korlátozza a természetes személyek jogait. A beterjesztő minisztérium azt állítja, motiválni próbálja az adótartozókat az állammal szemben vállalt kötelezettség teljesítésére. Szlovákiában több mint 252 000 személygépkocsit tartanak nyilván. A saját járművön történő közlekedés sokak számára nélkülözhetetlen.

(hn,ssz)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »