Elkezdődött az őszre meghirdetett pedagógussztrájk-sorozat

A mai kezdeményezéshez összesen 1773 tanár csatlakozott 106 iskolából, erről a Szlovák Pedagógusok   Kezdeményezése (ISU) tájékoztatott, mint szervező. Szlovákia minden kerületéből csatlakoztak iskolák, legtöbben a Pozsonyi, Kassai és Besztercebányai kerületből csatlakoztak. Szlovákiában körülbelül 6590 iskola van, amelyekben nagyjából 71.500 tanár tanít.

 

A mai nap az iskolákban az első tanítási óra maradt el. Szeptember 21-én, szerdán kétórás munkabeszüntetéssel folytatódik a sztrájk, csütörtökön, szeptember 29-én 3 órát sztrájkolnak majd a pedagógusok. Pénteken, október 7-én négyórás sztrájkot terveznek a tanítók.

 

 

Az elégedetlen tanárok azt szeretnék, hogy a kormány törvényi intézkedésekkel biztosítsa a fizetések emelését a pedagógusok és szakmai asszisztensek számára a regionális oktatásügyben 140 euróval idén és 90 euróval 2017 elejétől.

 

Azt is szeretnék elérni, hogy átértékeljék a kreditpont-alapú továbbképzési rendszert és az iskolaügyi minisztérium 400 millió eurós többlettámogatással próbálja meg eltüntetni az iskolák felszereltsége közti különbségeket.

 

“Pont négy évvel ezelőtt, szeptember 13-án valósult meg egy egynapos sztrájk, amelyhez csatlakoztunk és azonos elvárásokért harcoltunk, amelyek a mai napig nem teljesültek és a kormány folyamatosan ignorálja azokat.”

 

-mondta Vladimír Crmoman, az ISU képviselője.

 

A sztrájkot az ISU képviselői már most sikeresnek tekintik és azt várják, hogy fokozatosan egyre több pedagógus csatlakozik majd. Crmoman elmondása szerint az elégedetlen pedagógusok készen állnak tárgyalni a kormánnyal a követeléseikről:

 

“Felszólítjuk a kormányt, hogy teljesítse elvárásainkat.Készen állunk bármikor tárgyalni az igényeink jogosultságáról”

 

Crmoman. forrás: topky.sk/SITA

Peter Plavčan (SNS-jelölt) oktatásügyi miniszter a sztrájkra úgy reagált, hogy a tanároknak már szeptembertől emelik a bérezését:

 

” A parlament által jóváhagyott első két törvény az oktatásügyet érintette, ezek közül az egyik a tanítók bérének emeléséről szólt. Az emelést folytatni akarjuk, hisz ez a kormány programnyilatkozatában is szerepel”

 

Plavčan hozzátette, hogy még idén tárgyalásokat kell folytatnia Peter Kažimír (Smer-SD) pénzügyminiszterrel a 2017-es béremelésről.

 

A Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezete (OZPŠaV), valamint a Szakszervezeti Szövetségek Konföderációja (KOZ) már korábban jelezte, hogy nem csatlakozik a sztrájkhoz.

 

forrás: teraz.sk
kép: tvnoviny.sk/TASR

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »