Elkezdődött az Ifjúsági Világtalálkozó

Elkezdődött az Ifjúsági Világtalálkozó

Július 26-án hivatalosan is kezdetét veszi Krakkóban az Ifjúsági Világtalálkozó. A katolikus egyház legnagyobb ifjúsági rendezvényére a lengyel szervezők tájékoztatása szerint mintegy kétmillió fiatalt várnak a világ minden tájáról. Hazánkat négyezer anyaországi és külhoni fiatal képviseli.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Kedves fiatalok, áldásomat adom a Krakkó felé vezető utatokra: legyen ez a találkozó a hit és a testvériség zarándoklata” – így üzent Ferenc pápa a fiataloknak július 25-i Twitter-üzenetében. A magyar fiatalok csoportjainak többsége július 25-én és 26-án megérkezett a Krakkóban és a város környékén található szálláshelyekre. Mintegy kétharmaduk családoknál kapott szállást.

A lengyel családok örömmel nyitották meg otthonaikat a közel kétszáz országból érkező fiatal előtt, néhányan még abban az esetben is, ha ők maguk elutaztak. A lakások kulcsait átadták a zarándokoknak, tanúságot téve arról, hogy mennyire bíznak bennük.

A keddi nyitónappal kezdetét vette az Ifjúsági Fesztivál és a Hivatások Expója programsorozata is. Az Ifjúsági Fesztivál számos spirituális, zenei, kulturális, színházi, képzőművészeti, szabadidős és sportprogramot kínál a résztvevőknek nemcsak Krakkóban, de a környező városokban is. A programsorozatot Ferenc pápa 2013 nyarán, egy fiataloknak mondott beszéde ihlette: „Ezt akartam tehát mondani: bátorság, menjetek előre, zajongjatok! Ahol fiatalok vannak, ott zajnak kell lennie. Aztán persze, lecsillapodik a helyzet, a fiatalt azonban mindig az a vágy hajtja, hogy felemelje a hangját. Menjetek előre!” A Hivatások Expója programjainak célja az, hogy segítse a fiatalokat élethivatásuk felismerésében: akár szakmájuk, akár családos vagy különleges módon Istennek szentelt hivatásuk megtalálásában.

A program hivatalosan július 26-án este vette kezdetét a nyitószentmisével, amelyet a hagyományoknak megfelelően a helyi egyház püspöke, Stanisław Dziwisz bíboros, Krakkó érseke celebrált a belvárosban található Błonia Parkban.

A történelmi városrész közelében található területen tartott szertartáson neves lengyel művészek mellett egy Afrikából érkezett gyermekkórus is részt vett és zenei szolgálatot teljesített. II. János Pál pápa útján járva a szervezők azt szeretnék bemutatni, ahogyan az irgalom tüze átjárja a világot. Mivel Lengyelország közel van Kelet-Európához, az evangéliumot két rítus – római katolikus és bizánci szláv – szerint is elénekelték.

Ferenc pápa szerda este érkezik meg Krakkóba: lengyelországi apostoli látogatásának középpontjában a fiatalokkal való találkozás áll majd. A Szentatyát a fiatal zarándokok – köztük mintegy négyezer magyar fiatal – csütörtök este fogadják ünnepség keretében a Błonia Parkban.

Forrás: Krakkó2016.hu

Fotó: Tibély Gergely; flickr.com/photos/krakow2016

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »