Elkezdődött a tisztújítás Dunamelléken

Egyházközségeink ősszel egyházmegyei és egyházkerületi tisztségviselőket, valamint zsinati tagokat választanak a következő hat évre. A Dunamelléki Református Egyházkerület minden egyházmegyéjében egységesen szeptember 12-én tartják meg a jelölő közgyűléseket, a szavazatokat pedig november 19-ig várja az egyházkerület választási bizottsága.

tisztujitas.jpg

Augusztus 24-én, hétfőn tartotta első ülését a Dunamelléki Református Egyházkerület választási bizottsága, amelyen megállapították az egyházkerületi tisztújítás legfontosabb időpontjait, figyelembe véve a járványveszély esetleges súlyosbodásának lehetőségét is – tájékoztatta a Parókia portált Pintér Gyula lelkipásztor, a bizottság újraválasztott elnöke. A választási bizottság jegyzője Sikolya Zsolt lett.

Dunamelléken a jelölő közgyűléseket egységesen, szeptember 12-én tartják meg minden egyházmegyében. A választási bizottság a jelölések beérkezését követően kiküldi az egyházközségeknek a szavazólapokat és a lebonyolítást ismertető tájékoztató anyagokat. A szavazatok beérkezési határideje 2020. november 19. csütörtök 12 óra, eredményt várhatóan másnap este, a szavazatok összeszámolása után hirdetnek.

„A presbitériumoknak bőven lesz idejük a szavazás megejtésére, éppen ezért remélem, hogy nem lesz semmi fennakadás. Fokozottan figyelni kell ezekre az időpontokra, nehogy ráérősen az utolsó napokra hagyják a szavazatok elküldését! Jobb, ha mindenhol időben születnek meg a döntések és akkor akár korábban is eredmény hirdethető”

– nyilatkozta Pintér Gyula.

Forrás: parokia.hu

Általános tisztújítás elé néz egyházunk

Év végén lejár az egyházmegyék és egyházkerületek 2014-ben megválasztott tisztségviselőinek mandátuma, valamint a 2015 óta tartó zsinati ciklus is lezárul. Egyházközségeink ezért ősszel országszerte espereseket, egyházmegyei gondnokokat, püspököket, egyházkerületi gondnokokat, valamint zsinati tagokat és póttagokat választanak a következő hat évre. Az egyházközségek méretükhöz képest különböző szavazati számértékkel vesznek részt a tisztújításban, a presbitériumok titkos szavazással választanak a jelöltek közül. A megválasztott tisztségviselők a beiktatásukkal foglalják el hivatalukat, a testületek a megalakulásukkal kezdik meg működésüket. Amennyiben ez még idén megtörténik, akkor 2021. január 1-től kezdődik a szolgálatuk, ahol viszont ez a jövő év elejére csúszik, ott a szolgálatból kilépő testületek, illetve tisztségviselők ügyvivőkként hivatalban maradnak a beiktatás időpontjáig.