Elkezdődött a tavasszal barbár módon levert nagyváradi Jovián-mozaik helyreállítása

Elkezdődött a tavasszal barbár módon levert nagyváradi  Jovián-mozaik helyreállítása

Dolgoznak a Jovián-mozaik helyreállításán, miután felháborodást váltott ki Nagyváradon, hogy az egykori mozi épületét bevásárlóközponttá alakító munkások a tavasszal leverték az alkotást. A rekonstrukció az oldalfalakra is kiterjed – mondta el a Krónika megkeresésére a művészt képviselő Zuh Deodáth.
Láthatósági mellényes munkások dolgoznak Jovián György nemzetközi hírű erdélyi művész az egykori nagyváradi Patria mozit díszítő mozaikjának a rekonstrukcióján – állapíthatták meg a napokban a Magnólia tér környékén sétálók. A jobb felső sarok már kezd is körvonalazódni.

– mondta el a Krónika megkeresésére a művészt képviselő Zuh Deodáth filozófia- és eszmetörténész, Jovián György monográfusa.

Hírdetés

Mint részletezte, raszterhálós módszerrel dolgoznak, csakhogy nem 1:1 arányú mintakartonokkal, mint Jovián György 1979 és 1982 között, hanem a számítógéppel szimulált homlokzati díszítést négyzetekre osztják, majd az esztergapadon a megfelelő anyagból kivágják, és felhelyezik a homlokzatra. Erre kerül majd a mozaikburkolat. „Ezt új, de hasonmás anyagból, az eredeti tervben foglalt színeket – fehér, sötétszürke, őzbarna – használva helyezik vissza. A díszek alatt modern szigetelés van, és modern anyagokkal dolgoznak, viszont az új mozaik a lehetőséghez képest az eredeti pontos rekonstrukciójának ígérkezik. Várjuk a fejleményeket” – mondta az MTA Lendület Morál és Tudomány kutatócsoport MMA ösztöndíjasa.

Amint arról korábban beszámoltunk,

felháborodást váltott ki a váradiak körében, hogy az egykori mozi épületét bevásárlóközponttá alakító munkások a tavasszal leverték Jovián György festőművész, grafikus értékes, Három fa című, 350 négyzetméteres mozaikját.

Akkor a befektető és a város főépítésze is ígéretet tett, hogy a plázát nem adják át a rekonstruált Jovián-mozaik nélkül.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »