Elkezdődött a népszavazás – eddig a választók közel 17 százaléka voksolt

Elkezdődött a népszavazás – eddig a választók közel 17 százaléka voksolt

Megkezdődött az országos népszavazás a kötelező betelepítési kvótáról, 11 óráig szavazók közel 17%-a adta le voksát.

Hat órakor nyitottak a szavazókörök, este hét óráig valamivel kevesebb mint 8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz. Ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen, több mint 4,1 millió érvényes szavazatra van szükség, az összes választópolgár több mint felének kell érvényes szavazatot leadnia. Több mint 80 ezren nem a lakóhelyükön szavaznak, ezért főleg a főváros egyes kerületeiben sorban állásra lehet számítani.

A szavazásra jogosultak 16,37 százaléka (azaz 1 307 276 szavazó) adta le voksát 11 óráig.

Fotó: MTI

A kérdés úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Fotó: MTI

A külképviseleteken is folyamatos a szavazás. Brüsszelben délelőtt 10-ig a regisztráltak 8%-a szavazott. A belga fővárosban összesen 714 ember regisztrált a népszavazásra, az Európai Unió területén pedig 7800 magyar szavazó van.

A legtöbben Londonban és Berlinben regisztráltak. Észak-Amerikában egyébként már bezártak az ottani szavazóhelyek, mert itt szombaton rendezték a voksolást, és szombaton szavaztak Új-Zélandon és Ausztráliában is.

Fotó: MNO

Az első egy órában a választók 1,16 százaléka ment el szavazni. A legkevesebben a fővárosban voksoltak, 0,8 százaléknyian, a legtöbben pedig, 1,4 százaléknyian, a délkeleti országrészben: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Békés megyében.

Később megugrott a szavazók száma a kora reggeli órákhoz képest. 7 és 9 óra között a választók 7,25 százaléka adta le voksát az urnáknál.

Fotó: MTI

A Hír TV tudósítói országszerte figyelik a szavazást.

Beszámolóik alapján, eddig 5 esetben kellett valamilyen okból szüneteltetni a szavazást, de eddig minden rendben zajlik, a részvételi arány azonban alacsonyabb, mint a 2008-as szociális népszavazáson volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »