Elkezdődött a nemzetközi színházi szemle Kolozsváron

Elkezdődött a nemzetközi színházi szemle Kolozsváron

Megkezdődött kedden a kincses városban az Európai Színházi Unió (UTE) 18. fesztiválja, a Kolozsvári Állami Magyar Színház szervezésében, a szemlére tizenegy év szünet után kerül sor.
A november 30-ig tartó fesztiválon Olaszországból, Szerbiából, Csehországból, Portugáliából, Magyarországról, Luxemburgból, Romániából, Görögországból, Bulgáriából, Oroszországból és Németországból érkező színházak előadásai láthatók.

A programot a tervek szerint kedden este a színház nagytermében Armin Petras rendezése, a Kurázsi mama és gyermekei bemutató előadása nyitja, a drezdai teátrum és kolozsvári magyar színház közös produkciója.

„Brecht és Dessau darabja nagy tragikomikus ballada az élet értelmetlenségéről és az életörömről, ami nehéz időkben sem szűnik meg. Mert énekelni, táncolni és szeretni akkor is kell, ha minden összeomlik. A továbblépés szakadatlan lendülete pedig azt is jelenti, hogy minden úgy marad, ahogy volt” – vélekedett a rendező. Ma a színház stúdiótermében Jordan Tannahill Concord Floral című darabja tekinthető meg Sinkó Ferenc rendezésében.

Hírdetés

A Digital Natives (Digitális bennszülöttek) az Európai Színházi Unió által több tagszínházat tömörítő nemzetközi színházi projekt, amelyben a különböző generációkhoz tartozó alkotók lehetőséget, teret és időt kapnak az egymás iránti őszinte, előítéletektől mentes kíváncsiság megélésére.

Ennek kapaszkodója Jordan Tannahill fiatal kanadai drámaíró Concord Floral című drámája, melyet Kolozsváron, akárcsak a többi négy európai városban egy kizárólag digitális bennszülöttekből álló, válogatott diákcsapat ad elő. Ma 20 órától a nagyteremben az olaszországi Piccolo Teatro di Milano Az istenek korában – Odüsszeusz cipésze című előadása látható.

„Manapság milyen istenekkel kell szembenéznünk? Nyilvánvalóan nem egy hívő megkérdőjelezhetetlen meggyőződésére utalok, hanem azoknak az embereknek az ésszerű kétségeire, akik meghökkenve és kiábrándulva gondolnak az emberiség által diktált száguldásra. A hosszú élet lehetőségére, a mentális és fizikai javulás lehetőségére, a betegségekkel szembeni ellenállás lehetőségére. Odüsszeusz sokat tud az istenekről, és amikor a halhatatlanság szirénjeivel szembesül, tudja, hogyan kell ellenállnia” – mondja Marco Paolini, az előadás főszereplője.

A UTE Fest részletes programja, valamint az előadásokról további információk a www.utefestcluj-huntheater.ro oldalon érhetőek el.

Az UTE FEST főtámogatója a kulturális minisztérium, Magyarország kormánya, Kolozsvár polgármesteri hivatala és a városi tanács. A fesztivál előadásaira jegyek vásárolhatóak a színház jegypénztárában illetve online a www.biletmaster.ro oldalon. A szemle ideje alatt a színház jegypénztára naponta 10 órától az aznapi utolsó előadásáig tart nyitva.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »