Elkezdődött a Fokoláre Mozgalom általános nagygyűlése

Elkezdődött a Fokoláre Mozgalom általános nagygyűlése

Január 24. és február 7. között tartják online a Fokoláre Mozgalom általános nagygyűlését, amelynek feladata az elnök, a társelnök és a vezető szervek megválasztása, valamint a fő irányelvek és tevékenységek meghatározása a következő hat évre.

Az előkészítő folyamatnak részesei voltak a Fokoláre közösségei szerte a világon. Chiara Lubich, a mozgalom alapítójának halálától számítva a harmadik általános nagygyűlést tartják január 24-én, vasárnaptól. Az időpont eredetileg 2020 szeptemberére volt kitűzve, de a járvány miatt a Világiak, Család és Élet Pápai Tanácsa engedélyezte, hogy későbbre halasszák, és modern kommunikációs módszereket alkalmazzanak.

A nagygyűlésnek 362 résztvevője van a Fokoláre Mozgalom tagjai közül az egész világról, a különböző kultúrák, generációk, hivatások, egyházi felekezetek és vallások képviselői. Maria Voce, a mozgalom jelenlegi elnöke 2019 februárjában létrehozta a nagygyűlést előkészítő bizottságot, amelynek az volt a feladata, hogy a mozgalom tagjaitól a lehető legszélesebb körben gyűjtse be a témajavaslatokat és a neveket a jelöltlistára, valamint hogy elkészítse a programjavaslatot.

Január 31-én elektronikus szavazórendszer segítségével választják meg az elnököt, február 1-jén pedig a társelnököt. A tanácsosok megválasztására február 4-én kerül sor, ők dolgoznak majd a mozgalom vezetőségében az elnök mellett, aki saját maga határozza majd meg a rájuk bízott feladatot.

A statútumok szerint a mozgalom élén mindig egy nő áll majd, ezzel is aláhúzva máriás jellegét és jellemzően világi mivoltát, megőrizve Isten tervét, aki a mozgalom elindítását és kibontakoztatását egy nőre bízta. A statútumokban ez áll: „Elnöklése mindenekfölött a szeretet elnöklése lesz, mert elsőként kell szeretnie, azaz szolgálnia tulajdon testvéreit, Jézus szavaira emlékezve: »ha valaki közületek első akar lenni, legyen mindenkinek a szolgája« (Mk 10,44).”

Az általános nagygyűlés másik feladata, hogy megtárgyalja a mozgalom központja által előterjesztett témákat. Ezeket az elnök, az általános tanács vagy a mozgalom valamelyik ágazatának javaslatára terjesztették elő. A nagygyűlés bármelyik résztvevője más témákat is javasolhat megtárgyalásra.

Hírdetés

Több mint háromezer javaslat érkezett az egész világról a nagygyűlésen megtárgyalandó témákra, illetve a következő hat évben követendő irányokra vonatkozóan. Ez jól tükrözi a fokolárosok lendületét, de azt is, hogy tudatában vannak a „korszakváltásnak”, amelyről Ferenc pápa beszélt 2018-ban, amikor Loppianóban találkozott a Fokoláre közösségével.

A beérkezett anyagot négy nagy témakörre osztották: az alapító által átadott karizma megvalósítása, az egység karizmájából fakadó kultúra, válaszok a környezeti krízis és a járvány okozta kérdésekre, együttműködés az új generációkkal.

Ahogy a Fokoláre jelenlegi társelnöke, Jesús Morán nemrég egy interjúban elmondta, a visszaélésekkel kapcsolatos kérdés is helyt kap, megvitatandó témaként szerepel a jelenlegi elnök megnyitójában, melyben az elmúlt hat évről beszámol, valamint a társelnök rögtönzött felszólalásában is.

„A legkülönbözőbb megnyilvánulások közepette kirajzolódik, hogy általánosan szükség lenne arra, hogy meghatározzuk az utat egy új és mélyebben megélt testvériség felé, hogy válaszolni tudjunk az emberiség által fölvetett számos kérdésre globális és helyi szinten egyaránt” – hangsúlyozza a mozgalom sajtóközleménye.

A nagygyűlés munkájáról mindennap tájékoztatást adnak a Fokoláre honlapján, valamint összefoglalóan további sajtóközleményekben.

Forrás és fotó: Fokoláre Mozgalom

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »