Elkezdődött a 100. Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozata

Elkezdődött a 100. Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozata

Szombaton kezdődött a világ legnagyobb komolyzenei fesztiválja, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozata, amelynek szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.

A rendezvények helyszínére való belépést szigorúan ellenőrzik, a nézők csak személyre szólóan váltott jegyekkel érkezhetnek, amelyeket nem szabad senki másnak átadni.

A fesztivált rövidített formában, 16 helyett 7 helyszínen, az eredetileg meghirdetett előadások felével rendezik meg: csak 90 előadást tartanak meg az eredetileg tervezett 212-ből. A közönség létszámát is úgy határozták meg, hogy biztonságosan lehessen leültetni a nézőket. Ezért csak 76 ezer jegyet adtak el a korábbi 240 ezer helyett. Nem lesznek szünetek a felvonások között és büfé sem áll rendelkezésre. A nézőtéren csak minden második székre lehet leülni, a közönségnek maszkot kell viselnie a belépéskor, de az előadás alatt le lehet venni. A fellépő művészeket és a rendezvényen dolgozókat rendszeresen tesztelik majd, továbbá a kulisszák mögötti munkákhoz maszkot kell viselni.

Hírdetés

Csak két operát mutatnak be: W. A. Mozart Cosi fan Tutte című művét és Richard Strauss Elektráját, utóbbit Krzysztof Warlikowski rendezésében szombat este vitték színre hatalmas sikerrel.

Vasárnap tartják az irodalmi Nobel-díjas Peter Handke Zdeněk Adamec című új darabjának bemutatóját, a mű annak a fiatalembernek állít emléket aki 2003-ban Prágában felgyújtotta magát politikai és környezetvédelmi okokból.

Szintén vasárnap vezényel először karmesternő a fesztivál 100 éves történetében: a német Joanna Mallwitz dirigálja a Cosi fan tutte című operát.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »