Elkészült a menekültügyi megállapodás az EU és Törökország közt

Sikerült megállapodni az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezményről az uniós és török vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján – jelentette be Donald Tusk , az Európai Tanács elnöke.

Az uniós vezetők már korábban megállapodtak, milyen módosított szöveggel vigyék a megállapodás-tervezetet az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezményről – jelentette be Juha Sipila finn kormányfő a Twitteren. Az uniós vezetők ezt követően Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel találkoztak.

Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője korábban arról tájékoztatta a helyszínen lévő újságírókat, hogy a tervek szerint március 20-án lépne hatályba “ideiglenes hatállyal” a migrációs egyezmény, amelynek értelmében ezt követően visszaküldenék a Törökországból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Egy név nélkül nyilatkozó török illetékes később ezt úgy egészítette ki, hogy maga a visszatelepítés, azaz a migránsok Törökországba való visszaküldése április 4-én kezdődik majd. Az egyezmény vasárnapi életbe lépéséről szóló dátumot Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök is megerősítette a Twitteren.

Az elfogadott megállapodástervezetben kiemelték, hogy a menedékkérők ügyét minden esetben egyénileg kell elbírálni, valamint arra is kitértek, hogy az érintettek Törökországba történő visszaküldése a nemzetközi jogi kötelezettségek betartásával történjen. Leszögezték továbbá, hogy az érintettek visszaküldésében az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársai is részt fognak venni. A visszatoloncolások költségeit az Európai Unió fedezné.

A tervezet értelmében kezdetben állítólag 72 ezer menekültet telepítenének át önkéntes alapon az Európai Unió tagállamaiba. Az Európai Unió Tanácsának tavaly júliusi döntése értelmében 22 504 nemzetközi védelemre szoruló embert kellene befogadniuk a tagországoknak az unión kívülről, és ebből eddig 4555 áttelepítés valósult meg. A fennmaradó mintegy 18 ezer helyet a megállapodás értelmében törökországi menekültekkel töltenék fel, és emellé jönne még további 54 ezer ember.

A Törökországban lévő szíriai menekültek ellátásához a már felajánlott hárommilliárd eurón felül kért  további 3 milliárdos támogatás ügyében abban egyeztek meg, hogy azt azután folyósítják, ha már az első 3 milliárdot elköltötték.

A dokumentumban hangsúlyozták, a Törökországgal szembeni uniós vízumkényszer eltörlése kizárólag akkor lehetséges, ha Ankara eleget tesz a vonatkozó előírások mindegyikének.

A javaslatcsomag értelmében Törökország június végéig megnyithatja a költségvetési fejezetet az uniós csatlakozási tárgyalásokban.

Szerző: MTI – VG


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »