Elkészült a lengyel határkerítés

Elkészült a lengyel határkerítés

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel–fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.

Morawiecki az északkelet-lengyelországi Kuznicában tartott sajtóértekezletet Mariusz Kaminski belügyminiszterrel, valamint Tomasz Praga tábornokkal, a határőrség főparancsnokával közösen.

A miniszterelnök rámutatott: Lengyelország keleti szomszédságában, Ukrajnában a második világháború óta eltelt időszak legvéresebb háborúja zajlik.

„Ennek a háborúnak, mint ma már látható, első akkordja volt Aljakszandr Lukasenka támadása a lengyel–fehérorosz határon, a fehérorosz elnök, valamint az ő felettese, Vlagyimir Putyin ugyanis úgy döntöttek akkor, hogy tesztelik a lengyel határt, az Európai Unió keleti határát, amely felé közel-keleti, nagyrészt iszlám vallású migránsokat irányítottak” – fejtette ki Morawiecki.

Mariusz Kaminski az Ukrajnával szembeni orosz agresszióért a Lukasenka-rezsimet is felelőssé tette. Februárban Fehéroroszországból orosz csapatok indultak Kijev felé, az onnan kilőtt rakétákkal azóta is ukrán civileket ölnek meg – érvelt.

Hírdetés

Aláhúzta egyúttal: minden fehérorosz, aki Lengyelországban keres menedéket, ezentúl is megkapja.

A csütörtöki sajtóértekezleten Praga tábornok elmondta: ez év eleje óta csaknem 6 ezer határsértési kísérletet tartanak nyilván.

A sajtókonferencián elhangzott: szeptember közepéig felszerelik az acélkerítést mozgásérzékelőkkel és kamerákkal is.

Az elektronikus riasztórendszer összesen 202 kilométer hosszú szakaszra terjed majd ki, mert a szárazföldi szakaszon emelt acélkerítésen kívül a folyók képezte határszakaszt is őrizni fogja.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »