Elkerülő útért és biztonságos közlekedésért tüntettek Ipolyságon

Elkerülő útért és biztonságos közlekedésért tüntettek Ipolyságon

Az Egészséges és Biztonságos Ipolyság Polgári Társulás aktivistái július 19-én immár negyedik alkalommal szerveztek figyelemfelhívó tüntetést a várost egyre jobban sújtó, az elmúlt években jelentősen megnövekedett teherforgalom, s az ezzel járó tarthatatlan közlekedési állapotok megoldása érdekében.

A 2017-ben bejegyzett társulás azzal a céllal jött létre, hogy felhívja a figyelmet a várost uraló katasztrofális állapotokra, s elősegítse azok megoldását.

“Demonstrációink elsődleges célja az R3-as gyorsforgalmi út és az Ipolyságot elkerülő út megépítésének felgyorsítása. Az E77-es nemzetközi út Ipolyságot érintő szakaszán naponta több ezer gépjármű halad keresztül, melynek nagy része teherszállító jármű.  Véleményünk szerint a jelenlegi közlekedési helyzet kibírhatatlan és nem biztonságos. Transzparenseinkkel, az általunk szervezett gyalogosblokáddal, az autósfelvonulással ezekre a problémákra akarunk rámutatni, illetve a biztonságos közlekedés fontosságára”

– nyilatkozta portálunknak Tomáš Števčat, a tüntetés egyik szervezője.

Hírdetés

Nem mindig egyszerű “összehozni” az embereket a jó ügy érdekében, a társulás által szervezett megmozdulások azonban máig élvezik a helyi lakosság támogatását, ezért a szervezők további figyelemfelhívó akciókat ígérnek.

“Azért vettem részt a demonstráción, mert már az előző megmozdulások is pozitív benyomást keltettek bennem, de nem tudtam részt venni rajtuk. Most viszont sikerült. Fontosnak tartom az elkerülő út megépítését, egyrészt a városban uralkodó hatalmas forgalom csökkenése érdekében, másrészt pedig “valamivel” biztonságosabbak lennének az utak: kisebb forgalom, kevesebb baleset, csendesebb város”

– árulta el kérdésünkre véleményét a tüntetésen részt vevő Anikó.

A Nemzeti Autópálya Társaság (NDS – Národná diaľničá spoločnosť) Ipolyság városával közösen még 2019 januárjában ismertette R3 gyorsforgalmi út Ipolyság és Zólyom közötti szakaszának építési ütemtervét. Az építkezés megkezdését végül 2024-re halasztották, így a megoldás egyelőre várat magára.

Kapusník Csaba


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »