Elkerülik Magyarországot az alacsony fizetés miatt

Elkerülik Magyarországot az alacsony fizetés miatt

Már a kárpátaljai magyaroknak sem Magyarország a cél, ha munkát keresnek. Hiába könnyítette a feltételeket a kormány, aki teheti, inkább olyan országba megy, ahol magasabbak a bérek a magyarnál.

Birta István Beregszászon lakik. Egy hónapja jött haza Kelet-Ukrajnából, ahol két évet katonáskodott. Önként jelentkezett, hogy eltartsa a családját. Szakképzett ápoló – így ha Magyarországra jön, gyorsan találhat munkát.

– És mi lenne a végcél? Vinné majd a családját idővel?
– Természetesen. Mert itt Ukrajnában nem sok jövő mutatkozik, nem sok minden, nem sok perspektíva, hogy az ember elgondolkozzon, hogy na most javult a helyzet, utána még jobban javul, utána még jobban, itt pont fordítva van, itt minden csak romlik, romlik és romlik”– mondta a férfi.

A Beregszásztól 8 kilométerre lévő Nagyberegről is egyre többen mennek külföldre dolgozni. Őket azonban hiába csábítja a magyar kormány, inkább nyugatra mennek.

„Nincs olyan magas a fizetés, mint például Csehországban” – mondta a Hír TV-nek Kovács Krisztián. A történelem-földrajz szakos tanári végzettségű férfi dolgozott már Ausztriában, sőt, Magyarországon is, építkezésen vagy a mezőgazdaságban. Most épp egy csehországi autógyári munkára készül.

– Átszámítva körülbelül 220-230 ezret meg tudok keresni Csehországban.
– Egy hónapban?
– Igen.

Hírdetés

– És ezért nem igazán vonzó nektek Magyarország?
– Hát igen, mert ott a minimálbér kategóriába kerülnénk általában – mondta.

A környék egyik legnagyobb gyára, a nagyberegi kesztyűgyár. Ám hiába a munkalehetőség, a fiatalokat az átszámítva 50 ezer forint körüli fizetés nem tartja otthon. Már a dolgozók tíz százaléka felmondott.

– 650-ről 580-ra visszaesett a létszám.
– 580 dolgozójuk maradt itt?
– Igen, de van olyan cég, ahol 700-ról 270-re esett vissza – mondta Frey János, a kesztyűgyár igazgatója.

A tanári pálya sem vonzó Kárpátalján – mondta a nagyberegi iskola igazgatója. Ő körülbelül 40 ezer forintot keres. Szeptemberben két tanár is felmondott, inkább egy csehországi gyárban dolgoznak.  „Hát ilyen kétezer hrivnya egy fizetés. Az most mai árfolyamon körülbelül 20 ezer Forint. Egy átlagos nyugdíj 1800 és 2000 hrivnya között mozog” – mondta Gerevich János.

A beregszászi polgármester elismeri, hogy Kárpátalja legfájóbb pontja az elvándorlás. „Ha én nem tudok nekik olyan munkát adni, amiből eltartja a családját, úgy, ahogy egy vásárosnaményi, fiatalember el tudja látni a családját, akkor miért ne menjen át a határon, és miért ne csencseljen, vagy cseréljen, vagy vállaljon illegális munkát?!” – nyilatkozta Babják Zoltán.

Bár az ukrán alkotmány tiltja, a magyarok többsége valószínűleg már magyar állampolgár, aki nem nyugaton dolgozik, az a határon át ingázva keresi kenyerét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »