Elkerülik az adófizetést

Elkerülik az adófizetést

A magyar településeket képviselő testület elnöke szerint egész szezonra előre kellene megfizetni a szállásadóknak az idegenforgalmi adót (ifa), a közterhet aztán visszaigényelhetnék az erre jogosultak. Jelenleg a rendszer döcögősen működik.

Az idegenforgalmi adót (ifa) beszedő mintegy 830 magyarországi település csaknem fele nem ellenőrzi megfelelően az adófizetést – derült ki az EMKA Tanácsadó Kft. néhány nappal ezelőtt közzétett felméréséből. A településmarketinggel foglalkozó cég szerint körülbelül 23 százalékos lehet a láthatatlan vendégéjszakák aránya. A 3173 magyarországi település közül egyébként 826 önkormányzat vezette be ezt a fajta közterhet. Az ifa szabályozása a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik, a felmérésben változatos képet mutat az adóval kapcsolatos adminisztráció, a behajtás és az ellenőrzés módja. A kimutatás szerint sokszor a rengeteg adóbehajtásra fordított erőfeszítés ellenére is csak a töredéke folyik be annak az összegnek, amelyet a tényleges vendégéjszakák száma generálhatna.

Egyszerű a magyarázat Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint, bár szerinte túlzók a számok, valójában 10-15 százalék lehet azoknak a településeknek az aránya, ahol nem ellenőrzik megfelelően az adóbeszedést. Mint mondta, kevés a munkaerő a településeknél, így nem tudják elvégezni ezt a feladatot. Kivitelezhetetlen, hogy minden nap ellenőrizzék a szállásadókat, csak időről időre tudnak kiszállni egy-egy helyszínre. Így főleg a kisebb szállásadók könnyen kijátszhatják a rendszert.

– Mindössze ötven település van, ahol kijelenthetjük, hogy egész évben van idegenforgalom. Az összes többiben csak 2-3 hónapig jönnek a vendégek. Szezonális munkára pedig nehéz embert találni, nem mondhatják azt valakinek, hogy negyedévig kap fizetést, de utána nem kell jönnie. Így tehát a csak erre a feladatra felvett alkalmazott nem megoldás. Az egész rendszert kellene megváltoztatni, és fordítva alkalmazni. Minden vállalkozónak arányosan be kellene fizetnie az egységes nagyságú idegenforgalmi adót előre az önkormányzatnak. A szezon végén, a kihasználatlan éjszakák után viszszaigényelhetnék az arányosított összeget – fejtette ki az elnök.

Schmidt Jenőt arról is kérdeztük, miként érinti az önkormányzatokat, hogy jövő évtől az ifa-bevételek minden forintja után korábban járó 1,55 forintos állami támogatás egyre csökken. Elmondta, komoly hibának tartja, hogy a turizmustól vesznek el állami támogatást, elképzelhető, hogy a bevételkiesés miatt eddig ingyenes szolgáltatások válhatnak fizetőssé. Szerinte az ideális megoldás az lenne, ha minden befizetett forintot az önkormányzatok használhatnának fel, hogy fejlesszék a településeket, vonzóbbá tegyék azokat az ideérkezők és a helyiek számára is. Jelenleg ebből jelentős összeget kell az államnak továbbítani, de ezen változtatni kéne. Ha a településeknél maradhatna a pénz, jóval több forrást tudnának felújításra fordítani.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »