Elkerülhetetlenné vált az internet szabályozása

Elkerülhetetlenné vált az internet szabályozása

Hamis profilokat távolítottak el a Facebook közösségi oldalról többek között a magyar parlamenti választások előtt is. Amikor a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző- és tanácsadócég egy alkalmazással adatgyűjtésbe kezdett a Facebookon, nemcsak az alkalmazást engedélyező felhasználók, hanem az általuk elérhető felhasználók adatait is begyűjthette a közösségi oldal akkori szabályzata szerint. A témában Keleti Arthur, az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás elnöke nyilatkozott.

32 ezer magyar felhasználó adataival élhettek vissza. Az adatokat politikai célokra és kampányok szervezéséhez is felhasználták – ezt a közösségi médium alapítója ismerte el szenátusi meghallgatásán. A botrány miatt a közösségi média alapítójának az amerikai szenátus előtt kellett felelnie.

“Nem vettük eléggé komolyan a felelősségünket és ez hiba volt… nem tettünk meg mindent, hogy megvédjük az eszközeinket attól, hogy ártalmas célokra használják. Ide értem az álhírek terjesztését, a külföldi beavatkozást a választásokba, a gyűlöletbeszédet és az adatbiztonságot is”

– hangsúlyozta Mark Zuckerberg.

Keleti Arthur kiemelte, a hozzáfért adatokkal úgynevezett „profilozást” hajtottak végre. Kifejtette, a profilozást a Facebook arra használja, hogy a személyre szabott tartalmat juttasson el a felhasználókhoz. A Cambridge Analytica azonban politikai befolyásolásara is felhasználta az adatokat – tette hozzá.

Hírdetés

Keleti Arthur kiemelte:

A Facebook, a Microsoft és a Google is hihetetlen mennyiségű adaton ül. Ők lettek az új „gazdái” az állampolgároknak, hiszen ők értik azt, hogy milyen adataik vannak, és az adat az új érték, melyből például a viselkedést, de a bevásárlási szokásokat is meg lehet állapítani. Hozzátette, ezen a meghallgatáson a fő kérdés az volt, hogy hol van ebben az államnak a szerepe.

ECHO TV

 

The post Elkerülhetetlenné vált az internet szabályozása appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »