Elképzelhető, hogy korábban megszüntetik a veszélyhelyzetet

Elképzelhető, hogy korábban megszüntetik a veszélyhelyzetet

Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügy-miniszter a Markíza televízió mai vitaműsorában kijelentette, lehetségesnek tartja, hogy a kormány korábban megszünteti a veszélyhelyzetet, minthogy annak meghosszabbítása a parlament elé kerüljön.

A miniszter szerint a veszélyhelyzet szükségességét hetente átértékelik, és mivel Szlovákiában a járványhelyzet kedvezően alakul, úgy véli, már nem lesz szükség annak meghosszabbítására. Vitapartnere, Richard Raši (Hlas) parlamenti képviselő szerint a veszélyhelyzet csak felesleges feszültséget kelt a társadalomban, helyette már el kellett volna készülnie a speciális járványtörvénynek, mely pontosan rögzítené, mi a teendő ilyen helyzetben.

„A járványellenes intézkedéseket fokozatosan kell feloldani, ezért volt szükség olyan intézkedésekre, melyek a veszélyhelyzetből adódnak, s melyekkel például irányíthatóak a kórházak“ – reagált minderre Kolíková. Bejelentette, hogy májusra elkészülhet a járványtörvény, valamint a gazdasági mobilizáció törvényi szabályozása, mely megoldaná a kórházak működését is.

Hírdetés

A Szputnyik vakcina kérdésében Kolíková szerint az egészségügy-miniszternek kell döntenie. Raši szerint sokan kifejezetten ezzel a vakcinával szeretnék beoltatni magukat, ezért mint mondta, ezt lehetővé kell tenni számukra, ám fel kell hívni a figyelmüket a lehetséges kockázatra, amennyiben a vakcinát nem regisztrálnák.

A Szputnyik-vakcinára vonatkozó szerződés megkötésekor Kolíková szerint nem tartották be az ilyenkor szokásos eljárást. Raši a szerződést botrányosnak nevezte és előnytelennek Szlovákia számára. Azt is felvetette, hogy Marek Krajčí volt egészségügy-miniszter vajon nem lépte-e a túl a szerződés aláírásakor a hatáskörét.

Kolíková végül elutasította a családi cégeivel kapcsolatban felmerült gyanúkat, mire Raši kilátásba helyezte, hogy amennyiben ezeket nem sikerül hitelt érdemlően eloszlatni, bizalmatlansági indítványt kezdeményeznek Kolíková ellen.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »