„Elképesztő gyenge produktum, amit letettek, tudatos stratégiájuk a forint gyengítése”

Z. Kárpát Dániel szavait hétfőn a Parlamentben Magyarország jelenlegi miniszterelnökének szavaival kezdte, miszerint:

Gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak.

A Jobbik képviselője ezután feltette a kérdést: mennyire gyenge az a kormány, amelynek regnálása alatt bő 15 év alatt a forint harmadával értéktelenedett el az euróhoz képest, s ebből kifolyólag egy brutális különadót zúdít az emberek nyakába, hiszen minden létező importterméken keresztül indokolatlanul fizetteti meg az összes magyar vásárlópolgárral annak a gyenge forintnak az árát, amely egyedül azoknak jó, akik Orbán Viktor kormányának a parancsokat adják?

Hozzátette, egyedül az exportáló multiknak jó a gyenge forint.

Mindennek brutálisan megy fel az ára, miközben a magyar kormány béna kacsaként tötymörög ebben a kérdésben. Nem azt akarom mondani, hogy kizárólag önöket teszem felelőssé egy forint-euró árfolyamért, hiszen tudjuk, hogy ezek sok összetevős folyamatok, de ugyanebben az időszakban a cseh korona 20 százalékkal erősödött, a lengyel złoty 10 százalékkal, Magyarország forintja pedig értékének harmadát veszítette el. Kérdezem tehát, valóban ennyire gyenge emberek önök?

Hírdetés

 

– hangsúlyozta.

Tállai András államtitkár válaszában kifejtette, az árfolyam stabilitásának védelme a Magyar Nemzeti Bank (MNB) feladata, a kormány nem kíván ebbe beavatkozni.

Z. Kárpát Dániel erre reagálva megkérte az államtitkárt, „ne szédelegjen a mondatok között”, hangsúlyozva:

30 éve azt hallgatom, hogy a hitelminősítőknek akarnak megfelelni. Én a magyar állampolgárok pénztárcájáról érdeklődtem. A helyzet az, hogy 275 forint környékén vették át a kormányrudat és most 360 környékén, vagy afölött vagyunk. Elképesztő gyenge produktum, amit letettek, tudatos stratégiájuk a forint gyengítése. Itt, a Parlamentben az MNB elnöke nem egyszer elmondta, ők annyit tehetnek a magyar forintért, amennyit a jogalkotó a törvényeivel megenged. Ki módosíthatja az MNB-ról szóló törvényt? Önök. Ne próbálja áthárítani a felelősséget!


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »