Elképesztő: a gyilkosság előtt pár hónappal a NAKA átvilágította Kuciakot

Elképesztő: a gyilkosság előtt pár hónappal a NAKA átvilágította Kuciakot

Súlyos információ került napvilágra: az oknyomozó újságíró meggyilkolása előtt pár hónappal a NAKA információkat gyűjtött Ján Kuciakról.

A Plus 7 dní hetilap az Aktuality.sk portálra hivatkozva azt állítja, a szóban forgó rendőrtiszt, aki Kuciakot állítólag átvilágította, Pavol Vorobjov volt, a pénzügyi rendőrség hírszerző egységének jelenlegi vezetője. Vorobjov 2017-ben lett az elitegység vezetője – a NAKA egykori vezetőjének, Peter Hraškónak az utasítására.

A portál szerint Vorobjov már vallomást tett ez ügyben a rendőrségen, amely szerint a parancsot Kuciak átvilágítására az akkori országos rendőrfőnök, Tibor Gašpar adta.

Gašpar viszont azt állítja, hogy ez nem igaz. Köztudott, hogy a volt rendőrfőnök rokoni viszonyban van a nyitrai vállalkozó Bödörékkel.

Bödör Norbertet Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolásának ügyében az újságírók megfigyelésével gyanúsítják. Az újságírók megfigyelését körülbelül egy évvel ezelőtt Marián Kočner nagyvállalkozó rendelte meg – jelenleg előzetes letartóztatásban van – a tévés váltók ügyében a titkosszolgálat elhárításának volt vezetőjénél, Peter Tóthnál. Tóth titkos tanúként együttműködik a rendőrséggel.

Bödör tagadja, hogy tudott volna a gyilkosságról vagy az újságírók megfigyeléséről.

A rendőrség szerint a hír nem igaz, Michal Slivka rendőrségi szóvivő szerint csak az a célja, hogy meghiúsítsa a nyomozást.

A portál szerint az ügyészségre nehéz kihívás vár: ellenőrizni, milyen mértékben működtek együtt a bűnözők a rendőrséggel, s milyen mértékben igyekeztek a nyomozók és a főnökeik a gyilkosság után fedezni az elkövetőket.

Hírdetés

A postoj.sk kommentátora szerint a Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében kiszivárgott információk kezdenek gondot okozni. Már hónapok óta csak arról olvasni ki kit figyelt meg, ki titkos tanú stb. Ennek a mediális ünneplésnek azonban megvan a maga sötét oldala is. Azt mutatják ugyanis, hogy

gond van azokkal az intézményekkel, amelyek a nyomozásban érintettek (rendőrök és ügyészek) vagy információik vannak arról (ügyvédek).

Mert például a titkos tanúról gondolhatjuk a magunkét, a józan paraszti ész azonban azt diktálja, hogy ha kilétéről néhány órán belül az egész ország tudomást szerez, az nem nagyon segíthet a nyomozásban. Rossz jel ez az egész rendszerre nézve.

Az állami intézmények titoktartásának és szakmaiságának hiányából elsősorban a média húz hasznot. Ezek, persze, kényes helyzetben vannak, mivel kulcsfontosságú a szerepük a nyilvánosság tájékoztatásában. Csakhogy, az utóbbi időben úgy tűnik, hogy a nyilvánosság információhoz való joga (némelyek a politikusok és az újságírók megfigyeléséről valóban fontosak) és a fontos tanú személyazonosságának védelme, illetve a nyomozás meg nem hiúsítása szellemében vett közérdek közti lehetséges összeütközés felett némely szlovákiai szerkesztőségben már nem is gondolkodnak.

A portál szerint,

ha az információszivárgás ilyen ütemben folytatódik, az a nyomozás megbízhatósága szempontjából egyáltalán nem lenne jó hír.

Vorobjov vallomása arról, hogy ellenőrizte kicsoda is az a Ján Kuciak, más körülmények közt senkit sem izgatott volna. Csakhogy Kuciak a nyitrai vállalkozócsoport – Bödörék – után érdeklődött, amelynek a sikere egy politikai csoporthoz való közelálláson alapul. És a volt országos rendőrfőnök Gašpar és Bödörék kapcsolata volt az egyik oka annak, hogy az utca eltávolíttatta a rendőrfőnököt a tisztségéből, írja a Sme napilap.

Éppen Gašpar volt az, aki Vorobjovot a hivatalába ültette, és állítólag arra is ő adott neki parancsot – bár ezt tagadja, hogy átvilágítsa Kuciakot. Kočnernak például – Bödörékkel együtt – volt oka az aggodalomra, hogy Kuciak nem hagy fel az ügyleteik feltérképezésével. Ezek az urak közösködtek az újságírók megfigyelésében is.

De mit tett Gašpar ebben a gubancban, hát ezt kell majd az emancipálódott rendőrségnek megmagyaráznia, írja a Sme.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »