Elkelt Hitler kedvenc szobrászművészének férfi aktja

Elkelt Hitler kedvenc szobrászművészének férfi aktja

A monumentális, 2,36 magas pucér férfi bronz szobra egy magángyűjtő kezébe került. Adolf Hitler kedvenc szobrásza, Arno Breker (1900-1991) egy bronz férfiaktját árverezték el 168 ezer euróért (52,3 millió forint) szombaton Németországban, az alsó-szászországi Ahldenben.

A 20. század egyik legvitatottabb német művészének Der Wager (A bátor) című alkotása, egy pucér férfi életnagyságúnál nagyobb figurája egy észak-németországi magángyűjtő birtokába került – közölte a Schloss Ahlden aukciósház.

Az 1960-as években készült, 2,36 méter magas szobrot 139 ezer eurós minimális leütési áron kínálták. A neoklasszicista aktszobrot öt másik példánnyal együtt a művész egy 1939-es modellje nyomán öntötték bronzba a hatvanas években. Az aukciósház szerint az eredeti modell valószínűleg Hitler és főépítésze, Albert Speer egy berlini épülettervéhez készült.

Hitler kedvenc szobrászaként Arno Breker véste kőbe a náci diktátor álmát “az árja faj felsőbbrendűségéről”. A szobrász a náci rezsim bukása után is alkotott.

MTI

The post Elkelt Hitler kedvenc szobrászművészének férfi aktja appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »