Elkapták "India bin Ladenjét"

Elkapták "India bin Ladenjét"

Bejelentette hétfőn Abdusz Szubhán Kuresi, "India legkeresettebb terroristája" őrizetbe vételét a delhi rendőrség. A hatóságok feltételezése szerint az "India bin Ladenjének" is nevezett férfi az értelmi szerzője a 2008-as ahmadábádi merényletsorozatnak, amelyben legalább 49 ember vesztette életét és 145 sebesült meg.

“Őrizetbe vettük India legkeresettebb terroristáját, aki egyben az Indiai Mudzsahedín (terrorszervezet) társalapítója” – jelentette ki Pramod Kusvaha fővárosi rendőrparancsnok-helyettes Újdelhiben tartott sajtótájékoztatóján. Kuresit szombaton vették őrizetbe egy “rövid tűzpárbajt” követően a főváros külterületén – tette hozzá Kusava.

Hírdetés

A helyettes rendőrparancsnok szerint a gyanúsított az értelmi szerzője a nyugat-indiai Gudzsarát legnagyobb városában, Ahmadábádban 2008-ban elkövetett 21 robbantásos merényletnek, amelyekben legalább 49 ember lelte halálát és 145 sebesült meg. A támadást az Indiai Mudzsahedín (Indiai Harcosok, IM) nevű terrorszervezet vállalta magára. Kusava szerint Kuresi az IM “újjáélesztésén” munkálkodott az elmúlt időszakban. 

A rendőrségi források szerint Kuresit a terrorista ügyekben illetékes nemzeti nyomozóügynökség is körözte egyebek között Delhiben és a dél-indiai Bengaluruban végrehajtott támadásokkal és a mumbai vonatok ellen 2006-ban elkövetett robbantásos merényletekkel kapcsolatosan. Ez utóbbi támadásban legalább 188 ember vesztette életét és több mint 800 sebesült meg.

Kuresire gyakran hivatkoztak “India bin Ladenjeként” a helyi sajtóban, utalva arra, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat néhai vezéréhez, Oszama bin Ladenhez hasonlóan számos alkalommal kicsúszott a biztonsági erők kezei közül.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »