Eljött a hordók ideje

Eljött a hordók ideje

Aki most rest marad vagy hanyag munkát végez, az bizony eleve vesztesként indul a jó borért folyó versenyben. A korai szüret korai pincerendezést és hordókarbantartást igényel.

Itt az ideje, hogy tüzetesebben is körülnézzünk a pincékben lévő hordóknál. Pontosabban, ne csak a szokásos havi-kéthavi kénezést végezzük el, hanem a közelgő szüretre készítsük elő a fa tárolóedényeket.

Elsőként hozzuk fel a napvilágra a hordót, mossuk ki, s ha kell, a borkövet is üssük ki belőle. Ez általában nem könnyű feladat, tökéletes munkát csak a kádármester képes végezni: leveszi a hordó alját, levési a dongákról a követ, majd összeszereli az egészet. Miért fontos a borkő eltávolítása? Mert bár vékonyabb-vastagabb lemezként borítja be a hordó belsejét, de azon mindig akad repedés, ahol megtelepedhetnek a káros gombák, baktériumok. Ezeket onnan kimosni szinte lehetetlen, a kénezés sem pusztítja el őket. Aztán csodálkozunk, miért forr ki rosszul a must, az eleinte szép borunknál miért fordul elő sok hiba.

Fontos jelzés, hogy ha nem ég el a kénlap a hordóban. Ez azt jelenti, hogy ott valami káros folyamat zajlik: nincs oxigén, viszont sok a szén-dioxid. Ez olyan gombák megtelepedésére utaló jel, amelyektől meg kell szabadulnunk, ami akár többnapos munka is lehet. Elsőként meleg vízzel kell átöblíteni a hordót, majd feltölteni langyossal, s közben a méretének megfelelő mennyiségű trisót illetve marószódát a vízben feloldani. Egész éjjel hagyjuk állni, majd öntsük ki. Mossuk át, s ha többedszerre is barnás lé és nem kristálytiszta víz jön a hordóból, ismételjük meg a trisós, marószódás akciót.

Hírdetés

Ha a belsejével megvagyunk, vegyük szemügyre a külsejét: van-e rajta repedt donga, mennyire rozsdás a pántja. Az előbbi bajt megint a kádármester orvosolhatja, az utóbbit viszont már mi magunk is. Csiszoljuk le a fémről a rozsdás részt, majd kenjük át olyan festékkel, amely eleve magában rejti a rozsdátlanító alkotóelemet.

Tapasztalat szerint a fémrészek kezelését elég 3-4 évente elvégezni.

Magában a pincében is akad teendőnk: természetes, hogy takarítanunk kell, de nézzük át az ászok-gerendákat is, sikáljuk le róluk a felesleges nemes penészt, ha van, a farontó gombát, és kezeljük le felszívódó gombaölőkkel. Érdemes – ha nincs tárolt bor a hordóban – a pincét kiszellőztetni. Bár ez inkább a késő őszi szüretek jó fogása: a napközbeni meleget beengedve kicsit emelhetjük a hőmérsékletet, ami segíti a néhány napja betárolt must erjedésének beindulását.

A szüretre nézzük át a prések, sziták, darálók, vedrek, metszőollók, a különféle gyűjtőedények állapotát. Nincs bosszantóbb, mikor szüret helyett ezek valamelyikével kell bajlódni!

Bodnár István kertészmérnök, Nagybakta


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »