Eljött a hazarendelés kora a vendéglátásban

Eljött a hazarendelés kora a vendéglátásban

Már a kedd esti korlátozás előtt önként zárt be sok étterem és bisztró a legtöbb erdélyi és partiumi településen. A hatósági szigor várhatóan az ételt házhoz szállító vendéglátóipari egységek és szolgáltatók iránti kereslet megugrásához vezet. Az étteremvezetők arra biztatják, sőt kérik visszajáró vendégeiket, illetve potenciális ügyfeleiket, hogy rendeljenek online maguknak ételt, ezáltal is hozzájárulva, hogy az ágazatban tevékenykedők a járvány lecsengéséig ne menjenek csődbe.
Bár hivatalosan csak kedden este rendelték el a hatóságok a vendéglők, bisztrók és más vendéglátóipari egységek bezárását, már az elmúlt napokban is sok sűrűn látogatott helyre került lakat a koronavírus-járvány miatt kihirdetett szükségállapot végéig. A legtöbben arra hivatkoznak, hogy így próbálják a maguk részéről megakadályozni a világjárvány terjedését.

Sokan ismerik el ugyanakkor azt is, hogy az otthonmaradásra buzdító kampány, a távmunka lehetővé vagy éppen kötelezővé tétele, az oktatási intézmények bezárása nyomán jelentősen megcsappant forgalmuk, így nem is érné meg nyitva tartani.

Hírdetés

A hétvégén, mielőtt Klaus Johannis államfő kihirdette volna, hogy hétfőtől szükségállapot van az országban, még volt mozgás a vendéglőkben, bárokban, több erdélyi és partiumi városban tudunk olyan helyeket, ahova még betértek az emberek ebédelni, vagy meginni egy kávét, egy sört vagy fröccsöt, első körben igazából csak a klubok zártak be.

A szembetűnő változás a hétvégén még leginkább az volt, hogy a személyzet nagy gondot fordít a fertőtlenítésre, a pincérek gyakran húznak gumikesztyűt, hogy fertőtlenítőszerrel letakarítsák a kilincseket, illetve a vendégek távozása után az asztalokat, a székek karfáját stb. Lapunk munkatársa is tanúja volt egy olyan helyzetnek, amikor egy több ízben is tüsszentő nő távozása nyomán a pincér extra adag fertőtlenítővel próbálta legyilkolni az esetleges vírusokat.

A szükségállapot kihirdetését követően viszont egyre több vendéglátós döntött úgy a nagyobb városokban, hogy nem kockáztatja sem alkalmazottai, sem vendégei egészségét azáltal, hogy bármikor betérhet egy fertőző személy. Viszont

szép számban akadnak olyan éttermek, amelyek a konyháikat nem zárták be, és arra biztatják, sőt kérik visszajáró vendégeiket, illetve potenciális ügyfeleiket, hogy rendeljenek online maguknak ételt, ezáltal is hozzájárulva, hogy az ágazatban tevékenykedők a járvány lecsengéséig ne menjenek csődbe.

A lapunknak nyilatkozó vállalkozók is abban bíznak, hogy ha most egy ideig nem fogadnak vendégeket, ezzel is korlátozzák a vírus terjedését, lerövidíthetik a járvány időszakát. Ezért inkább házhoz szállítanak, annak megvalósítására készülnek, vagy elvitelre főznek.

„Hiába húzzuk az időt, a drasztikus döntéseket időben kell meghozni. A vendéglátóipari egységek nagy része a következő napokban bezár” – jelentette ki még a kedd esti hivatalos bejelentés előtt a Krónika megkeresésére Kovács István, a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetségének (SVESZ) elnöke. Rámutatott, ő már bezárta az általa működtetett vendéglőt, bárt. Az alkalmazottak egy részét szabadságra küldte.

Kihasználják azt a lehetőséget is, hogy a kisgyerekes szülők az állam által támogatott 75 százalékos fizetett szabadságra mehetnek. Próbálnak kidolgozni egy házhoz szállítási rendszert, egyelőre csak próbaként, de ha nem lesz elég rendelés, azt is leállítják.

Kovács István elmondta, ha teljesen leáll a tevékenység (aminek immár meg kell történnie), akkor sem bocsátja el az alkalmazottait, áthidaló megoldást keres. „Azt is megtapasztaltuk, milyen nehéz munkaerőt találni, a tavaly nyáron ezzel küzdöttünk. Ezért megpróbáljuk megtartani a jelenlegi munkatársainkat. Erre egy-két hónapig van erőforrásunk” – részletezte a vállalkozó.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »