Eljárást indítottak Iránban a túl sokat kereső állami tisztségviselők ellen – vissza is fizettetik a jogosulatlanul kapott összegeket

Mintegy 400 iráni állami tisztségviselő ellen indítottak eljárást az elmúlt időszakban, mert indokolatlanul magas fizetést kaptak társaikhoz képest – derült ki egy, a teheráni parlament előtt vasárnap ismertetett vizsgálatból.

A jelentés az iráni törvényhozás – köztük több keményvonalas parlamenti képviselő – nyomására készült a májusi bérbotrány kirobbanása után. A vizsgálat szerint 397 köztisztviselő havi minimum 6000 dollárt (több mint 1,6 millió forintot) kapott kézhez, míg az átlagfizetés az állami szférában alig éri el a havi 400 dollárt (nagyjából 110 ezer forintot). Ehhez képest az állami nagyvállalatok vezetői akár havi 20 ezer dollárt (több mint 5,5 millió forintot) is kereshetnek.

Ali Laridzsáni iráni házelnök aggódott, hogy a csillagászati összegű fizetések megtépázzák a közszféra jó hírét, és megerősítette, hogy eljárás indult a túlfizetett tisztségviselők ellen. Ezen felül az érintetteknek vissza kell téríteniük a jogosulatlanul kapott összegeket: eddig 1,8 millió dollár (csaknem 500 millió forint) került vissza az államhoz – tette hozzá Laridzsáni. A botrány miatt a kormány július végén úgy döntött, hogy 6100 dollárban (csaknem 1,7 millió forintban) korlátozza a közszféra vezetőinek havi fizetését.

(MTI)

Mesés fizetésemelések az MNB-nél – szegény Matolcsy jár a legrosszabbul, az ő alapbérét csak duplázzák

A türelmetlenebb állami cégvezetők már most áttörték a bérplafont

Akik nem verik be fejüket a bérplafonba: 5 milliós fizetéseket osztogatna a kormány az állami cégek vezetőinek

A gazdasági növekedést szolgálja a legfőbb ügyész feleségének havi 5 milliós fizetése a Nemzeti Bank egyik ügyvezető igazgatójaként

Viktor komcsi besúgóira nem vonatkozik a bérplafon – Böröcz 9 milliós prémiumot kapott


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »